A tavasz az év azon csodálatos időszaka, amikor élvezhetjük a napsütést és a madárcsicsergést, miközben a nyár örömeire és tüzére várunk.
Pihenhetünk és szemlélhetjük, ahogy a világ felébred, egyik napról a másikra.
Az enyhén meleg napok, a hűvös éjszakák és az eső varázslatos tájjá varázsolja a természetet, amelyben hatalmas élményt jelent ebben az időszakban időt tölteni.
Miért a tavasz az egyik legcsodálatosabb évszak?
- Hosszabb nappalok
A tél rövidebb napokat jelent, míg a nyár közeledtével a világosban töltött órák száma jelentősen megnő. Tavasszal az éjszaka és a nappal közel azonos időtartamú, így kiélvezheted a napsütést és a késői sötétedést is.
- A tökéletes hőmérséklet
Az idő melegedni kezd, így tökéletesen érezheted magad odakint. A tavasz divat váltást jelent, könnyed és kényelmes viseletre cserélhetjük a nehéz téli kabátokat.
- A természet újjászületése
A tavasz visszahozza a fák intenzív, zöld llombozazáz, ami növekedést és zöldülést jelent mindenhol, emiatt tavasszal csökken a szén-dioxid mennyisége a légkörben.
4.) A vitaminokat természetes úton is beszerezhetjük
A napfény D-vitamint ad nekünk – télen nagyon keveset napozunk, így nagyon nehéz természetes D-vitaminhoz jutni. A tavaszi szezon a napsütés kezdete, így akár 10 perc kint a napon is elegendő a napi vitamin adag beadásához.
5.) Friss zöldség és gyümölcs
A tavasz a friss zöldségek és gyümölcsök szezonja. Friss zöld termékek mindig rendelkezésre állnak, mivel a tavasz a betakarítás és a helyi zöldek, borsó és egyéb finomságok szezonja.
Érdemes ezekből a szezonális zöldségekből és gyümölcsökből a lehető legtöbbet beszerezni, hiszen ebben az időszakban ezek azok az alapanyagok, amelyek a leginkább intenzív ízekkel rendelkeznek, frissek és vitamindúsak.
A szendvicsek szerelmeseként néhány egyszerű, gyors és tavaszi szendvicsötlettel készültünk, amelyekben alapanyagként használhatod fel ezeket a tavaszi terméseket!
3 recept, szezonális összetevőkből
Borsó
Ha úgy gondolod, hogy a borsó szerény, hétköznapi zöldség, gondold át újra! Ezek az apró, gyöngyszem méretű finomságok rengeteg tápanyaggal és ízzel rendelkeznek.
Zamatos zöldborsó szendvics
Hozzávalók:
- zöldborsó
- teljes kiőrlésű barna kenyér
- koriander
- olaj
- só és bors ízlés szerint
- görög joghurt
Hogyan készítheted el?
- Vegyél egy tálat, add hozzá a joghurtot, a koriander leveleket, a borsot és a sót, keverd össze az egészet és tedd a hűtőbe, amíg el nem kezded a szendvicsek összeállítását.
- Melegíts fel egy kevés vizet, majd amikor forrni kezd, kapcsold le a tüzet és add hozzá a zöldborsót. Fedd le és tedd félre 2 percig. 2 perc elteltével engedd le a vizet, és tedd félre a borsót.
- Egy vastag aljú serpenyőben hevíts fel olajat, és add hozzá a borsót. Ízesítsd sóval, keverd össze, és hagyjd jól megfőni a zöldborsót az összes fűszerrel.
- Miután elkészült a borsó, pirítsd meg a teljes kiőrlésű kenyérszeleteket egy kenyérpirítóban.
- A szendvicsek összeállításához kenj rá egy réteg hűtött joghurtos keveréket, helyezz rá egy adagot az elkészített zöldborsókeverékből, és zárd le egy másik, joghurtkeverékkel megkent, pirított kenyérszelettel.
- Vágd félbe átlósan az elkészült szendvicseket, és már készen is van!
Tálald a zöldborsós szendvicset dióval vagy körtével, ezek igazán kiegészíthetik a villámgyors recept ízeit.
Eper
Ha még nem rajongsz az eperért, akkor ezen ideje változtatnod. Ezek a gyümölcsök nemcsak lédúsak és finomak, de szuperételek is. Tápanyagokban gazdag és tele van antioxidánsokkal (például C-vitaminnal) – a szamóca előnyei végtelenek.
Epres-sajtkrémes szendvics recept
Amire szükséged lesz:
- krémsajt, lágyítva
- majonéz
- só
- finomra vágott friss bazsalikom
- fehér kenyér
- szeletelt friss eper
Kezdődhet a munka!
- Egy tálba tegyé sajtkrémet, a majonézt és a sót. Egy robotgép segítségével keverd simára a krémet, majd adj hozzá egy kevés bazsalikomot.
- Kend meg a krémsajtos keverékkel a kenyérszeletek felét, a tetejére helyezd rá a szeletelt epreket, majd zárd le az egészet egy újabb kenyérszelettel.
- Az elkészült szendvicseket átlósan vágd félbe. Ha nedves papírtörlővel letakarod, és zárható edényben tárolod, tovább megőrizheted a kenyér frissességét.
Ez a szendvics tökéletes egy jegestea, kávé vagy limonádé mellé, az eper zamatával pedig biztosan téged is el fog varászolni!
Sárgarépa
A répa egészséges zöldség, amelyet számos ételben felhasználunk, hogy tartalmat és ízt adjunk nekik. Ropogós textúrájuk valami újdonságot és ízleteset ad a salátákhoz, húsételekhez, tésztákhoz és sok máshoz. De a sárgarépa rendkívül tápláló, rengeteg tápanyagot tartalmaz, amelyekre napi szinten szükséged van, így érdemes a szendvicsekbe is beépíteni.
Pikáns sárgarépás szendvics
A bevásárlólista:
- sárgarépa durvára reszelve
- extra szűz olívaolaj
- fokhagyma, vékonyra szeletelve
- köménymag
- só
- pirospaprika
- kovászos kenyér
- hummus
- görög joghurt
- koriander
- őrölt fekete bors
Lépésről-lépésre:
1. Egy serpenyőben hevíts fel egy kevés olívaolajat. Add hozzá a sárgarépát, a fokhagymát és a köményt, ízesítsd sóval és pirospaprikával, és főzd, amíg a sárgarépa éppen megfonnyad, körülbelül 4 percig. Hagyd kihűlni.
2. Kend meg a kenyereket humusszal, szórd meg az elkészített sárgarépával, a tetejét pedig egy kiskanál joghurttal bolondíthatod meg. A legutolsó lépésben egy kis korianderrel és fekete borssal teheted teljessé a szendvicset.
A fűszeres-sárgarépás szendvicshez nincsen fogható, ha valami igazán pikáns kikapcsolódásra vágysz. Ezt a finomságot érdemes a tavaszi napsütésben elfogyasztani.
Próbáld ki a szezonális, tavaszi alapanyagokból készült szendvicseket vagy válassz a kínálatunkból, és add át magad a zöldségek és a gyümölcsök teljességének élményének!