Barion Pixel

Ízletes és vitamindús szezonális alapanyagokból finom szendvicsek készíthetőek

A tavasz az év azon csodálatos időszaka, amikor élvezhetjük a napsütést és a madárcsicsergést, miközben a nyár örömeire és tüzére várunk. 

Pihenhetünk és szemlélhetjük, ahogy a világ felébred, egyik napról a másikra.

Az enyhén meleg napok, a hűvös éjszakák és az eső varázslatos tájjá varázsolja a természetet, amelyben hatalmas élményt jelent ebben az időszakban időt tölteni. 

Miért a tavasz az egyik legcsodálatosabb évszak?

  1. Hosszabb nappalok 

A tél rövidebb napokat jelent, míg a nyár közeledtével a világosban töltött órák száma jelentősen megnő. Tavasszal az éjszaka és a nappal közel azonos időtartamú, így kiélvezheted a napsütést és a késői sötétedést is.

  1.  A tökéletes hőmérséklet

Az idő melegedni kezd, így tökéletesen érezheted magad odakint. A tavasz divat váltást jelent, könnyed és kényelmes viseletre cserélhetjük a nehéz téli kabátokat.

  1. A természet újjászületése

A tavasz visszahozza a fák intenzív,  zöld llombozazáz, ami növekedést és zöldülést jelent mindenhol, emiatt tavasszal csökken a szén-dioxid mennyisége a légkörben.

4.) A vitaminokat természetes úton is beszerezhetjük

A napfény D-vitamint ad nekünk – télen nagyon keveset napozunk, így nagyon nehéz természetes D-vitaminhoz jutni. A tavaszi szezon a napsütés kezdete, így akár 10 perc kint a napon is elegendő a napi vitamin adag beadásához. 

5.) Friss zöldség és gyümölcs

A tavasz a friss zöldségek és gyümölcsök szezonja. Friss zöld termékek mindig rendelkezésre állnak, mivel a tavasz a betakarítás és a helyi zöldek, borsó és egyéb finomságok szezonja.

Érdemes ezekből a szezonális zöldségekből és gyümölcsökből a lehető legtöbbet beszerezni, hiszen ebben az időszakban ezek azok az alapanyagok, amelyek a leginkább intenzív ízekkel rendelkeznek, frissek és vitamindúsak.

A szendvicsek szerelmeseként néhány egyszerű, gyors és tavaszi szendvicsötlettel készültünk, amelyekben alapanyagként használhatod fel ezeket a tavaszi terméseket!

3 recept, szezonális összetevőkből

Borsó 

Ha úgy gondolod, hogy a borsó szerény, hétköznapi zöldség, gondold át újra! Ezek az apró, gyöngyszem méretű finomságok rengeteg tápanyaggal és ízzel rendelkeznek.

Zamatos zöldborsó szendvics

Hozzávalók:

  • zöldborsó
  • teljes kiőrlésű barna kenyér
  • koriander
  • olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • görög joghurt

Hogyan készítheted el?

  1. Vegyél egy tálat, add hozzá a joghurtot, a koriander leveleket, a borsot és a sót, keverd össze az egészet és tedd a hűtőbe, amíg el nem kezded a szendvicsek összeállítását.
  1. Melegíts fel egy kevés vizet, majd amikor forrni kezd, kapcsold le a tüzet és add hozzá a zöldborsót. Fedd le és tedd félre 2 percig. 2 perc elteltével engedd le a vizet, és tedd félre a borsót.
  1. Egy vastag aljú serpenyőben hevíts fel olajat, és add hozzá a borsót. Ízesítsd sóval, keverd össze, és hagyjd jól megfőni a zöldborsót az összes fűszerrel.
  1. Miután elkészült a borsó, pirítsd meg a teljes kiőrlésű kenyérszeleteket egy kenyérpirítóban.
  1. A szendvicsek összeállításához kenj rá egy réteg hűtött joghurtos keveréket, helyezz rá egy adagot az elkészített zöldborsókeverékből, és zárd le egy másik, joghurtkeverékkel megkent, pirított kenyérszelettel.
  1. Vágd félbe átlósan az elkészült szendvicseket, és már készen is van!

Tálald a zöldborsós szendvicset dióval vagy körtével, ezek igazán kiegészíthetik a villámgyors recept ízeit.

Eper

Ha még nem rajongsz az eperért, akkor ezen ideje változtatnod. Ezek a gyümölcsök nemcsak lédúsak és finomak, de szuperételek is. Tápanyagokban gazdag és tele van antioxidánsokkal (például C-vitaminnal) – a szamóca előnyei végtelenek.

Epres-sajtkrémes szendvics recept

Amire szükséged lesz:

  • krémsajt, lágyítva
  • majonéz
  • finomra vágott friss bazsalikom
  • fehér kenyér
  • szeletelt friss eper

Kezdődhet a munka!

  1. Egy tálba tegyé sajtkrémet, a majonézt és a sót. Egy robotgép segítségével keverd simára a krémet, majd adj hozzá egy kevés bazsalikomot.
  1. Kend meg a krémsajtos keverékkel a kenyérszeletek felét, a tetejére helyezd rá a szeletelt epreket, majd zárd le az egészet egy újabb kenyérszelettel. 
  1. Az elkészült szendvicseket átlósan vágd félbe. Ha nedves papírtörlővel letakarod, és zárható edényben tárolod, tovább megőrizheted a kenyér frissességét.

Ez a szendvics tökéletes egy jegestea, kávé vagy limonádé mellé, az eper zamatával pedig biztosan téged is el fog varászolni!

Sárgarépa

A répa egészséges zöldség, amelyet számos ételben felhasználunk, hogy tartalmat és ízt adjunk nekik. Ropogós textúrájuk valami újdonságot és ízleteset ad a salátákhoz, húsételekhez, tésztákhoz és sok máshoz. De a sárgarépa rendkívül tápláló, rengeteg tápanyagot tartalmaz, amelyekre napi szinten szükséged van, így érdemes a szendvicsekbe is beépíteni.

Pikáns sárgarépás szendvics

A bevásárlólista:

  • sárgarépa durvára reszelve 
  • extra szűz olívaolaj
  • fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • köménymag
  • pirospaprika
  • kovászos kenyér 
  • hummus
  • görög joghurt
  • koriander
  • őrölt fekete bors

Lépésről-lépésre:

1.  Egy serpenyőben hevíts fel egy kevés olívaolajat. Add hozzá a sárgarépát, a fokhagymát és a köményt, ízesítsd sóval és pirospaprikával, és főzd, amíg a sárgarépa éppen megfonnyad, körülbelül 4 percig. Hagyd kihűlni.

 2. Kend meg a kenyereket humusszal, szórd meg az elkészített sárgarépával, a tetejét pedig egy kiskanál joghurttal bolondíthatod meg. A legutolsó lépésben egy kis korianderrel és fekete borssal teheted teljessé a szendvicset.

A fűszeres-sárgarépás szendvicshez nincsen fogható, ha valami igazán pikáns kikapcsolódásra vágysz. Ezt a finomságot érdemes a tavaszi napsütésben elfogyasztani.

Próbáld ki a szezonális, tavaszi alapanyagokból készült szendvicseket vagy válassz a kínálatunkból, és add át magad a zöldségek és a gyümölcsök teljességének élményének!