Barion Pixel

Tavaszi alapanyagok felhasználása 

Beköszöntött a tavasz!

Ahogyan mi is egyre motiváltabbnak és lendületesebbnek érezzük magunkat, úgy ebben a csodálatos évszakban a természet is újra virágzó és színes köntösbe bújik, amely a varázslatos tájak mellett különleges gyümölcsökkel és zöldségekkel is megörvendeztet bennünket.

Ideje kiélvezni az évszak előnyeit, szezonális alapanyagokhoz nyúlni és egy hatalmas csokor illatos virágcsokorral díszíteni az otthonod, hogy a tavasz hangulata átjárja a lakás minden pontját.

A konyhában szuper helye lenne ennek a csokornak!

Ha már szóba jött a konyha.. (azaz a kedvenc helyszínünk)  

Te oda szoktál figyelni arra, hogy az időszaknak megfelelő, szezonális hozzávalókat vásárolj?

Ezért isteniek a szezonális alapanyagok

Finomabbak a zöldségek és gyümölcsök akkor, amikor szezonjuk van? A válasz egyértelműen igen, hiszen ilyenkor az alapanyagok a csúcsérettség fázisába kerülnek, így a lehető legízletesebbek a betakarítás pillanatában. Az intenzív ízek és lédús finomságok mellett bőven van még oka annak, hogy a szezonális alapanyagok rajongójává válj!

  • Tápérték

A szezonális termékek általában táplálóbbak a szezonon kívüli terméseknél, amelynek az az egyszerű oka van, hogy ezek a szabadban növekednek, így bármiféle külső ráhatás vagy buzdítás nélkül tudják a fejlődéshez szükséges tápanyagokat magukba szívni!

  • Költségek

A szezonális termékek gyakran olcsóbbak, mint a szezonon kívüliek, mivel ezek termesztése nem igényel plusz erőforrást vagy energiát, így pénz takaríthatsz meg azzal, ha a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett teszed le a voksodat. 

  • Környezeti hatás

A szezonális termékek megvásárlásával támogatod a helyi gazdákat, amely csökkenti a termések nagy távolságra történő szállításával kapcsolatos ökológiai lábnyomot, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátását is.  

Egyszerű tehát az egyenlet!

A szezonális zöldségek és gyümölcsök vásárlása okos választás a pénztárcád és a bolygó megóvásának szempontjából is, nem utolsó sorban pedig intenzív ízekkel is gazdagodhatnak a fogásaid!

Mit vásárolj tavasszal?

Nem tudod, hogy mit érdemes pontosan beszerezned a boltok kínálatából? Ha tudod mire vágysz, abban nem vagy biztos, hogy mire kell odafigyelned a választás során, akkor segíthetünk!

Spárga – A tavasz a spárga fő szezonja, így nem nyúlhatsz mellé, ha élénkzöld, szilárd szálú, szoros végekkel rendelkező spárgát teszel a kosaradba.

Eper – Az eperszezon késő tavasszal kezdődik, a nyár folyamán pedig folyamatosan tart (aminek nagyon örülünk!). Keresd az élénk piros, telt, édes illatú darabokat, hogy kimaxolhasd az eper-élményt!

Borsó – Az élénk zöld hüvelyű, szilárd köntösök friss és finom borsószemeket takarnak, így mindenképpen érdemes ebből is betárazni!

Retek – A retek a kedvenc ropogós zöldségünk! A fényes, sima héjú retek biztosan isteni finom főleg az, amelynek friss, zöld teteje van!

Spenót – A spenót isteni összetevője lehet a salátáknak, a szendvicseknek és a főételeknek is. Keress olyan leveleket, amelyek sárga foltoktól mentesek!

Sárgarépa – Bár egész évben szezonja van, a sárgarépa igazi szezonja a tavasz, amikor igazán finom terméseket szerezhetünk be!

Ez csak néhány példa a rengeteg szezonális gyümölcsre és zöldségre, amelyeket érdemes a tavasz során beszerezned.

Ha teheted, a helyi termelői piacon vásárold meg ezeket, hogy méginkább támogasd a helyi gazdaságokat. 

Mindent beszereztél?

Mutatunk néhány olyan tavaszi szendvicsötletet, amelyekhez felhasználhatod a megvásárolt alapanyagokat.

Szendvicsek szezonális, tavaszi hozzávalókból

A répás narancs-álom!

Egy olyan szendvicset készítenél répából, amelyet a válogatós egyének sem utasítanak vissza? Készítsd el ezt a finomságot és ne felejtsd el zsebre tenni a bókokat! Ez az ínycsiklandó szendvicsrecept akkor a legjobb, ha egy pohár friss gyümölcslével vagy jeges teával párosul!

Hozzávalók:

  • barna kenyér
  • cottage cheese
  • zöld chili
  • tej
  • vaj
  • reszelt sárgarépa
  • reszelt mozzarella
  • mustár

Hogyan készítsd el a sárgarépás szendvicset?

  1. Egy tálba helyezd el a reszelt sárgarépát, a cottage cheese-t, a reszelt mozzarella sajtot, zöld chilit, egy kevés mustárt, tejet és sót, majd keverd el jól, míg nem kapsz egy csodás állagú szendvicskrémet. 
  1. A kenyérszeleteket kend meg vajjal, majd a felét bőséges mennyiségű sárgarépás töltelékkel, majd zárd le egy vajas szelettel.
  1. A szendvicseket ezután serpenyőben pirítsd addig, ameddig aranybarna nem lesz a kenyér, a sajt pedig meg nem olvad.

Kész is az isteni, tavaszi grill szendvics! 

A spenótos ebéd-szendvics

Ez a vegetáriánus, spenótos szendvics egészséges és finom ebéd lehet.: könnyen elkészíthető, tele van ízekkel és jól csomagolható, így biztosan kitart addig, míg ebédidőt nem üt az óra! 

Hozzávalók: 

  • kovászos kenyér
  • humusz
  • morzsolt feta sajt
  • spenótlevél
  • sült pirospaprika csíkok

Alkotásra fel!

  1. A pirospaprikát vágd csíkokra, majd vajazd ki, végül pedig egy sütőpapírral bélelt tepsiben süsd meg őket egy kevés olaj társaságában. Ha elkészültek a paprikák, húzd le a héjukat. 
  1. A humuszt oszlasd el egyenletesen minden kenyérszeleten. A szeletek felére  szórj feta sajtot, spenótot és a pirított pirospaprika csíkokat is fektesd a hozzávalókra.
  1. Zárd le a szendvicset, vágd félbe és már csomagolhatod is! 

Borsós ellenállhatatlan finomság 

A borsó és rukkola a tavasz egy kis ízelítőjét kínálja ebben a nyitott, csirkés szendvicsben, amely a parmezán jelenlétével nyeri el végleges és isteni formáját! 

Hozzávalók:

  • kovászos kenyér
  • olaj
  • csirkemell csíkokra vágva
  • bors
  • zöldborsó
  • apróra vágott petrezselyem
  • fokhagyma
  • reszelt citromhéj
  • citromlé
  • pirospaprika
  • rukkola
  • parmezán sajt, apróra reszelve

Irány a konyha!

  1.  Melegíts fel egy grillserpenyőt közepesen magas lángon; ebbe mehet is egy kevés olaj! Egyenletesen szórd meg a csirkét sóval és borssal, majd süsd addig a csíkokat, míg azok el nem érték a kívánt állapotot.
  1.  Keverd össze a borsót, a petrezselymet, egy kevés olajat, egy kevés vizet és a fűszereket: a sót, a borsot és a pirospaprikát, majd helyezd ezt egy robotgépbe és dolgozd addig össze, míg krémes, csomómentes állagot nem kapsz.
  1. A kenyérszeleteket pirítsd meg, egyenletesen terítsd el a borsókeveréket a kenyérszeleteken. Ennek a tetejére mehet a friss rukkola, a csirke és a parmezán sajt is.

Készítsd el ezeket az ellenállhatatlan szendvicseket vagy válassz kínálatunkból. 

Előszeretettel dolgozunk mi is szezonális alapanyagokkal, hiszen pontosan tudjuk, hogy ezek sokkal finomabbak a szezonon kívüli alapanyagainknál.

Te melyik szendvicsünkre csapnál le először, amely tökéletes kísérője lenne az első tavaszi napoknak?