Barion Pixel

Szendvicskészítés a család legkisebb tagjaival 

Ki ne örülne néhány segítő kéznek a konyhában?

A gyermekek előszeretettel figyelik meg szüleik tevékenységét és követik is őket bennük, így valószínűleg te sem csodálkozol azon, hogy amint a konyhába érsz és felveszed a kötényedet, azzal egy időben a kis tappancsok is a konyha kövén dobognak.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a gyors vacsora vagy a sietős reggeli miatt nincs lehetőség arra, hogy bevond őket a konyhai tevékenységekbe. Kétségtelenül ez a legjobb döntés, hiszen sem a forró serpenyő, sem pedig az eszeveszett rohanás nem gyerekbarát, emellett pedig balesetveszélyes is – mégis érdemes egy-egy nyugalmas napon beavatni a legkisebbeket a sütés és a főzés rejtelmeibe!

Válassz ki egy nyugodt délutánt, ötletelj ki egy receptet, vásároljatok be együtt és már kezdődhet is az alkotás!

Miért érdemes bevonni a gyerekeket is?

 • Közös időtöltés a konyhai móka

A gyerekekkel közös konyhai tevékenység lehetővé teszi azt, hogy minőségi időt tölthessen együtt a család. Ilyenkor amellett, hogy a program összekovácsol benneteket, sokkal nagyobb annak az esélye is, hogy a gyermekek olyan témában nyíljanak meg a szülők felé, amelyet alapesetben nem feltétlenül hoznának szóba. 

Ez legfőképpen annak köszönhető, hogy a közös szórakozás megnöveli a komfortérzetet, így az őszinteség és a nyitottság is sokkal egyszerűbbé válik. Nemcsak a szülőkkel, de a testvéreikkel is jobban összekovácsolódnak ilyenkor a család legkisebb tagjai, a jövőben pedig az is előfordulhat, hogy előszeretettel sürögnek majd együtt a konyhában, “tesós program”-ként!

 • Egészséges étkezési szokásokat alakíthatnak ki

A közös főzés másik nagy előnye az étkezés egészséges oldalának megismertetése. A gyerekek így megtanulják azt, hogy a házi készítésű, nyomelemekben, rostban és ásványi anyagokban gazdag ételekkel kapják meg szervezetük azokat a vitaminokat, amelyekre szükségük van!

Az egészséges étkezés mellett a gyerekek sokkal szívesebben kóstolnak meg a főzés közben olyan alapanyagokat, amelyeket lehet, hogy ha csak eléjük tennél, azok a tányér szélén végeznék. Bátran kóstoltass meg vele különböző összetevőket az egyszerű zöldségektől akár a tenger gyümölcsei-ig. 

 • Fejleszthetik a készségeiket 

Ha a gyermek már kiskorától kezdve lelkes segítő a konyhában, legyen szó közös főzésről vagy arról, hogy csak besegít a vacsorában, vagy a saját tízóraija összeállításában : ezek a tevékenységek elősegítik a motorikus készségek fejlődését. 

Ezek az ismeretek segítenek a gyerekeknek olyan alapvető feladatok elvégzésében, mint az írás vagy a rajzolás, amelyek az iskolában biztosan előnyükre válnak majd. Néhány konyhai feladatba való beavatással, például a keveréssel, a gyúrással, a nyújtással és az öntéssel, gyermeked gyakorolhatja és fejlesztheti finommotorikáját.

Rengeteg előnye van annak, ha hagyod a család legkisebb tagjait is kibontakozni a konyhában! Készültünk neked néhány egyszerű szendvicsötlettel, amelyek ékes elemei lesznek a tökéletes, közös időtöltéseteknek a konyhában!

Egyszerű szendvicsötletek a közös alkotáshoz

Hogyan kell lefoglalni a gyermekeket? Színekkel, formákkal, édességekkel és olyan tevékenységekkel, amelyekben kedvét leli. Éppen ezért olyan szendvicsajánlatokkal készültünk, amelyek biztosan lekötik majd a legkisebbek figyelmét!

 • Csirkefalat saslik

Ki tudna ellenállni az apró kis csirkefalatoknak? Naná, hogy senki, főleg nem a gyerekek. Ez a saslik ötlet tökéletes, hiszen a gyerekek önmaguk állíthatják össze  a szendvicset, amelyet elfogyasztanak majd!

Hozzávalók:

 • kenyér
 • félbevágott csibefalatok
 • salátalevelek
 • paradicsom
 • majonéz
 1. A salátát és a paradicsomot mosás után vágd kisebb darabokra, a csibefalatokat pedig süsd meg előre, majd vágd félbe őket.
 1. A kenyereket kend meg majonézzel majd csukd össze őket, ezután pedig vágd ezeket is nagyjából 3x3cm-es kockákra.
 1.  Helyezd a hozzávalókat különböző tálakba, ezeket pedig a saslikhoz való fapálcákkal együtt helyezd az asztal közepére.
 1. Kezdődhet a móka! Mindenki fogjon meg egy saslikot és szúrja fel a saját sorrendje szerint az összetevőket a pálcára.

Ha készen vannak a saslikok, a gyerekek előszeretettel fogják elfogyasztani az önmaguk által készített különleges építményeket!

 • Édes formák

A gyermekek imádják az édes dolgokat – legalábbis a legtöbbjük, így a mogyorókrém, a lekvár és más édes szendvicskrémek sem hiányozhatnak a közös szendvicskészítés alapanyagaiból, ahogyan a különleges formák sem.

Hozzávalók:

 • kenyér
 • lekvár
 • mogyorókrém
 • szeletelt eper
 • karikákra vágott banán
 • sütikiszúrók
 1. Vedd elő az összes sütikiszúrót, amivel csak találkozol az otthonodban, és helyezd őket az asztalra.
 1. A gyerekek készítsenek maguknak, és minden családtagnak egy-egy mini szendvicset. Válasszanak mindenki számára egy kiszúrót, innen fogják tudni, kinek is szánják az adott falatkát!
 1. Miután kiszúrták a kenyérből a formákat hagyd, hogy a kikészített összetevőkkel felturbózzák a szendvicseket! Természetesen adhatsz nekik ötleteket, hogy ne kelljen furcsa ételkombinációkat elfogyasztanotok! 

Az elkészült szendvicseket osszátok szét és mindenki véleményezze a kapott szendvicseket. Vajon ki lesz az, aki a legjobban eltalálta a családtagjai ízlését? 

 • Szendvics sushi

Tekerés, csavarás? A gyerekek odáig lesznek! A tortillából készített, sushihoz hasonló wrap falatoknak nem csak az íze lesz telitalálat, de az elkészítésük is tökéletes program!

Hozzávalók:

 • tortilla lapok
 • majonéz
 • mozzarella sajt
 • répa
 • uborka
 • csirkemell sonka
 1. A tortilla lapokat fektessétek le, majd kenjétek meg majonézzel. Ha feldobnátok a szendvics alapot, akkor a majonézbe keverhettek zöldfűszereket, pirospaprikát vagy bármit, amit csak szeretnétek! 
 1. Ezekre fektessétek rá a sonka szeleteket, majd a közepére helyezzétek fel a csíkokra vágott répát, uborkát és a mozzarella sajtot is.
 1. Kezdődhet a tekerés! Nyomjátok össze minél jobban a feltekert tortillát, nehogy szétessen a vágás során! Ha minden a helyén van, akkor vágjatok kisebb, sushi szerű darabokat a wrapből.

Kész is a szendvics sushi, amelyet a gyerekek akár evőpálcikával is megpróbálhatnak megenni. Na, kinek megy a legjobban?

Készítsétek el együtt szendvicseinket, vagy rendeljétek meg a mókás gyerekszendvicseinket, hogy a finom falatok humoros köntösben kerülhessenek az asztalra!

Ti milyen ételt készítetek együtt a leggyakrabban?