Így használd fel a halat – szendvicsek, falatok, hidegtálak

Ó, azok az isteni halas ételek!

Gondoltál már arra, hogy szinte minden ország sajátos fogásai között találhatsz legalább egyet, amelynek összetevői között szerepel a hal, vagy a tenger gyümölcsei?

Míg hazánkban a halászlé és a balatoni hekk jelenti a hal-paradicsomot, addig a legtöbb ázsiai ételben a friss lazac, az olasz tésztákban pedig a kagyló, a rák és a polip dominál.

Nem véletlen, hogy ekkora teret kapnak a halas ételek a világtérkép-étlapon.

Egészséges, könnyen elkészíthető és sok oldalú – ezek a halas fogások jellemzői!

Sokan azonban óvakodnak az elkészítésüktől, hiszen tartanak attól, hogy az ismeretlen alapanyag hogyan fog viselkedni, de érdemes kísérletezni, hiszen isteni finom ételek készülhetnek a különböző halakból.

Miért érdemes több halat enned?

  • Az egészséged érdekében

A halak nagy mennyiségű tápanyagot és fehérjét tartalmaznak, különösen az olajos halak, például a lazac és a tonhal. A hal gyakran kevesebb koleszterint és telített zsírt tartalmaz, mint más húsfélék, így nem is csoda, hogy a legtöbb diéta és egészséges étrend egyik alapelemei közé tartozik. A hal vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, beleértve a B-vitaminokat, a cinket és a vasat.

  • Gyors ételek készülhetnek belőle

Gondolj csak bele, mennyi idő elkészíteni egy nagy adag marhapörköltet, töltött káposztát vagy sült csülköt: ehhez képest a halas ételek elkészítési ideje szinte egy csettintéssel ér fel. Sok halétel nagyjából 15 perc alatt elkészíthető, így rövid idő alatt készíthetsz mámorító és omlós finomságokat belőlük.

  • Rendkívül sokoldalú

Nem csak az változatos, hogy milyen formában vannak jelen a halak a konyhában: konzervben, a fagyasztóból kerülnek ki, vagy éppen frissen érkeznek, hanem az is, hogy hogyan használjuk fel őket. Nyers formában tökéletes elemei lehetnek a sushinak, szendvicseknek, sütve pedig akár főételként, tésztákban, rakott ételekben és salátákban is helyet kaphatnak. 

Kedvet kaptál az egyszerű, halas finomságok elkészítéséhez?

Így használd fel a halat

Most készülsz elkészíteni az első halas ételedet és olyan receptekre vágysz, amelyeknek magabiztosan állhatsz neki minden félelem nélkül?

Esetleg már elsajátítottad a halas fogások legjavát, mégis valami másra vágysz?

A szendvicseket, a falatokat és a hidegtálakat is feldobhatod, ha az összetevők közé becsempészel egy kis halat.

Mutatjuk is, hogyan csináld!

Szendvics szardíniával

Laktató és gyors szendvics, amely krémes és ízletes is? Ez lesz a legújabb kedvenced!

Hozzávalók:

  • teljes kiőrlésű kenyér
  • 2 konzerv szardínia
  • majonéz
  • avokádó
  • paradicsom
  • friss rukkola 
  • főtt tojás
  • só, bors

Vágjunk bele!

  1. Nyisd ki a szardínia konzervet és öntsd le a rajta található olajat, ha szereted az igazán krémes állagot, akkor egy keveset benne hagyhatsz. A konzerv tartalmát öntsd egy tálba, nyomkodd össze villával, majd keverd össze annyi majonézzel, míg az szendvicskrém állagúvá nem válik.
  1. Jöhetnek a kenyerek! A szeletek felére tegyél 1-2 szelet avokádót, paradicsomot, a szardínia keveréket, rukkolát és karikákra vágott főtt tojást.
  1. A kenyereket sóval és borssal ízesítheted, majd helyezz rájuk egy újabb szelet kenyeret.

Tádám! Már kész is a frissítő halas finomság!

Falatka lazaccal

Ha újításokat vinnél be a megszokott kis falatkáid világába, akkor ez a lazacos mámor lesz a befutó!

  • baguette
  • vörösborecet
  • cukor
  • medvehagyma
  • krémsajt
  • koktélparadicsom
  • füstölt lazac
  • kecskesajt
  • friss petrezselyem

Készüljenek a finom falatok!

  1. A baguettet vágd karikákra, ezek lesznek a falatkák alapjai. 
  1. Egy kisebb tálban keverd össze az ecetet, a cukrot, és egy csipet sót 2 evőkanálnyi vízzel. Add hozzá ehhez a felvágott medvehagymát, majd jól keverd őket össze. Helyezd a keveréket mikrohullámú sütőbe 2-3 percig, hiszen a hagyma így kellemesen ízessé, kívül ropogóssá, belül pedig lággyá válik. 
  1. Minden baguettet kenj meg krémsajttal, a tetejükre pedig helyezz vékony koktélparadicsom szeleteket. Oszd el a lazacot és a medvehagymás keveréket a kenyérszeletek között, a falatkák tetejét pedig díszítsd kecskesajttal és friss petrezselyemmel.

Ez a falatka biztosan a vendégeid kedvence lesz!

Hidegtál

Hidegtállal készülsz a családi összejövetelre és tudod, hogy a rokonok rajonganak a halfélékért, azonban mégsem tudod, hogyan kellene őket megjelenítened a tálon?

Sokféleképpen lehet a hal ékes elem a hidegtáladnak:

Krémként – A tonhalkrém például tökéletes lehet pirítóssal, vagy zöldségek mellé, így akár mártogatósként is fogyasztható. 

Nyersen – A füstölt lazac nem csak frissítő, de eszméletlenül finom is. Egy kevés citromlével kihozhatod igazi ízeit, ez pedig krékerekkel, kenyérrel és grissinivel is nagyon finom lehet!

Sütve – A tőkehalfilét egyszerű és gyors megsütni, a táladon pedig az egyik legízletesebb húsféle lehet. Gyerekek számára tökéletes a halrudacska is, hiszen ezt a finomságot lehetetlen visszautasítani, főleg akkor ha tartármártás is kerül a tálra.

Halas finomságok az Oryx-tól

Mi is oda vagyunk a különböző halfélékért, így nem is csoda, hogy kínálatunkban számos olyan terméket találhatsz, amelyek friss halat tartalmaznak. 

A lazacos falatkánk a rendezvények nagy slágere, az igazi ínyencek és az egyszerűséget kedvelők is előszeretettel kóstolják meg ezt a finomságot. A falatkát a citromos-kapros krémsajt alap teszi a hal mellett igazán különlegessé, ezt követi egy paradicsomos-lilahagymás saláta, végül pedig az isteni finom füstölt lazacszelet.

Legújabb halas újdonságunk a lazacos bagel, amely csupa olyan összetevőből áll, amelyet csak imádni lehet! A kapros lime-os krémsajt alapon rukkolasaláta, ínycsiklandó norvég füstölt lazac szeletek lilahagyma és paradicsom található, amely garantáltan magára vonzza a tekinteteket, na meg persze az ízlelőbimbókat is. 

A szendvicsek mellet a lazackrémes mártogatósunk is nagy sláger! Hozzá friss kígyóuborkát, paradicsomot, olívabogyót és ropogós stanglit is kínálunk, így lesz tökéletes az ízek kombinációja.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

                             

Válogass a szendvicseink és krémeink közül, vagy készítsd el saját halas finomságodat!

Élvezd ki a tenger mámorító ízeit és csapj bele a tenger legjavába!

Oryx kiszállítási térkép Budapest
Budapest
Oryx kiszállítási térkép Budapest
Pest megye

Fehér(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
900 FT
≥ 15.000 FT
0 FT
≥ 30.000 FT
0 FT
30.000 FT <
0 FT

Sárga(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
1790 FT
≥ 15.000 FT
990 FT
≥ 30.000 FT
0 FT
30.000 FT <
0 FT

Narancssárga(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
2790 FT
≥ 15.000 FT
1790 FT
≥ 30.000 FT
990 FT
30.000 FT <
0 FT

Piros(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
3790 FT
≥ 15.000 FT
2790 FT
≥ 30.000 FT
990 FT
30.000 FT <
0 FT

Az alábbi településekre, illetve kerületekbe már 30 szendvics felett ingyenesen szállítunk: Budapest XVI, XVII, XVIII, XIX, XX, XXIII kerületeiben, Gyál, Ócsa, Felsőpakony, Alsónémedi, Vecsés, Üllő, Monor, Vasad, Monorierdő, Csévharaszt, Péteri, Bénye, Gomba, Gyömrő, Maglód, Mende, Ecser, Pécel. Kiszállítást minimum 20 db szendvics rendelése esetén tudjuk biztosítani.

Budapest további kerületeibe, illetve Pest megye tőlünk távolabb eső településeire 100 db szendvics rendelése estén tudjuk biztosítani az ingyenes kiszállítást. A minimum rendelés 50 db szendvics.