Barion Pixel

Így használd fel a halat – szendvicsek, falatok, hidegtálak

Ó, azok az isteni halas ételek!

Gondoltál már arra, hogy szinte minden ország sajátos fogásai között találhatsz legalább egyet, amelynek összetevői között szerepel a hal, vagy a tenger gyümölcsei?

Míg hazánkban a halászlé és a balatoni hekk jelenti a hal-paradicsomot, addig a legtöbb ázsiai ételben a friss lazac, az olasz tésztákban pedig a kagyló, a rák és a polip dominál.

Nem véletlen, hogy ekkora teret kapnak a halas ételek a világtérkép-étlapon.

Egészséges, könnyen elkészíthető és sok oldalú – ezek a halas fogások jellemzői!

Sokan azonban óvakodnak az elkészítésüktől, hiszen tartanak attól, hogy az ismeretlen alapanyag hogyan fog viselkedni, de érdemes kísérletezni, hiszen isteni finom ételek készülhetnek a különböző halakból.

Miért érdemes több halat enned?

  • Az egészséged érdekében

A halak nagy mennyiségű tápanyagot és fehérjét tartalmaznak, különösen az olajos halak, például a lazac és a tonhal. A hal gyakran kevesebb koleszterint és telített zsírt tartalmaz, mint más húsfélék, így nem is csoda, hogy a legtöbb diéta és egészséges étrend egyik alapelemei közé tartozik. A hal vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, beleértve a B-vitaminokat, a cinket és a vasat.

  • Gyors ételek készülhetnek belőle

Gondolj csak bele, mennyi idő elkészíteni egy nagy adag marhapörköltet, töltött káposztát vagy sült csülköt: ehhez képest a halas ételek elkészítési ideje szinte egy csettintéssel ér fel. Sok halétel nagyjából 15 perc alatt elkészíthető, így rövid idő alatt készíthetsz mámorító és omlós finomságokat belőlük.

  • Rendkívül sokoldalú

Nem csak az változatos, hogy milyen formában vannak jelen a halak a konyhában: konzervben, a fagyasztóból kerülnek ki, vagy éppen frissen érkeznek, hanem az is, hogy hogyan használjuk fel őket. Nyers formában tökéletes elemei lehetnek a sushinak, szendvicseknek, sütve pedig akár főételként, tésztákban, rakott ételekben és salátákban is helyet kaphatnak. 

Kedvet kaptál az egyszerű, halas finomságok elkészítéséhez?

Így használd fel a halat

Most készülsz elkészíteni az első halas ételedet és olyan receptekre vágysz, amelyeknek magabiztosan állhatsz neki minden félelem nélkül?

Esetleg már elsajátítottad a halas fogások legjavát, mégis valami másra vágysz?

A szendvicseket, a falatokat és a hidegtálakat is feldobhatod, ha az összetevők közé becsempészel egy kis halat.

Mutatjuk is, hogyan csináld!

Szendvics szardíniával

Laktató és gyors szendvics, amely krémes és ízletes is? Ez lesz a legújabb kedvenced!

Hozzávalók:

  • teljes kiőrlésű kenyér
  • 2 konzerv szardínia
  • majonéz
  • avokádó
  • paradicsom
  • friss rukkola 
  • főtt tojás
  • só, bors

Vágjunk bele!

  1. Nyisd ki a szardínia konzervet és öntsd le a rajta található olajat, ha szereted az igazán krémes állagot, akkor egy keveset benne hagyhatsz. A konzerv tartalmát öntsd egy tálba, nyomkodd össze villával, majd keverd össze annyi majonézzel, míg az szendvicskrém állagúvá nem válik.
  1. Jöhetnek a kenyerek! A szeletek felére tegyél 1-2 szelet avokádót, paradicsomot, a szardínia keveréket, rukkolát és karikákra vágott főtt tojást.
  1. A kenyereket sóval és borssal ízesítheted, majd helyezz rájuk egy újabb szelet kenyeret.

Tádám! Már kész is a frissítő halas finomság!

Falatka lazaccal

Ha újításokat vinnél be a megszokott kis falatkáid világába, akkor ez a lazacos mámor lesz a befutó!

  • baguette
  • vörösborecet
  • cukor
  • medvehagyma
  • krémsajt
  • koktélparadicsom
  • füstölt lazac
  • kecskesajt
  • friss petrezselyem

Készüljenek a finom falatok!

  1. A baguettet vágd karikákra, ezek lesznek a falatkák alapjai. 
  1. Egy kisebb tálban keverd össze az ecetet, a cukrot, és egy csipet sót 2 evőkanálnyi vízzel. Add hozzá ehhez a felvágott medvehagymát, majd jól keverd őket össze. Helyezd a keveréket mikrohullámú sütőbe 2-3 percig, hiszen a hagyma így kellemesen ízessé, kívül ropogóssá, belül pedig lággyá válik. 
  1. Minden baguettet kenj meg krémsajttal, a tetejükre pedig helyezz vékony koktélparadicsom szeleteket. Oszd el a lazacot és a medvehagymás keveréket a kenyérszeletek között, a falatkák tetejét pedig díszítsd kecskesajttal és friss petrezselyemmel.

Ez a falatka biztosan a vendégeid kedvence lesz!

Hidegtál

Hidegtállal készülsz a családi összejövetelre és tudod, hogy a rokonok rajonganak a halfélékért, azonban mégsem tudod, hogyan kellene őket megjelenítened a tálon?

Sokféleképpen lehet a hal ékes elem a hidegtáladnak:

Krémként – A tonhalkrém például tökéletes lehet pirítóssal, vagy zöldségek mellé, így akár mártogatósként is fogyasztható. 

Nyersen – A füstölt lazac nem csak frissítő, de eszméletlenül finom is. Egy kevés citromlével kihozhatod igazi ízeit, ez pedig krékerekkel, kenyérrel és grissinivel is nagyon finom lehet!

Sütve – A tőkehalfilét egyszerű és gyors megsütni, a táladon pedig az egyik legízletesebb húsféle lehet. Gyerekek számára tökéletes a halrudacska is, hiszen ezt a finomságot lehetetlen visszautasítani, főleg akkor ha tartármártás is kerül a tálra.

Halas finomságok az Oryx-tól

Mi is oda vagyunk a különböző halfélékért, így nem is csoda, hogy kínálatunkban számos olyan terméket találhatsz, amelyek friss halat tartalmaznak. 

A lazacos falatkánk a rendezvények nagy slágere, az igazi ínyencek és az egyszerűséget kedvelők is előszeretettel kóstolják meg ezt a finomságot. A falatkát a citromos-kapros krémsajt alap teszi a hal mellett igazán különlegessé, ezt követi egy paradicsomos-lilahagymás saláta, végül pedig az isteni finom füstölt lazacszelet.

Legújabb halas újdonságunk a lazacos bagel, amely csupa olyan összetevőből áll, amelyet csak imádni lehet! A kapros lime-os krémsajt alapon rukkolasaláta, ínycsiklandó norvég füstölt lazac szeletek lilahagyma és paradicsom található, amely garantáltan magára vonzza a tekinteteket, na meg persze az ízlelőbimbókat is. 

A szendvicsek mellet a lazackrémes mártogatósunk is nagy sláger! Hozzá friss kígyóuborkát, paradicsomot, olívabogyót és ropogós stanglit is kínálunk, így lesz tökéletes az ízek kombinációja.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

                             

Válogass a szendvicseink és krémeink közül, vagy készítsd el saját halas finomságodat!

Élvezd ki a tenger mámorító ízeit és csapj bele a tenger legjavába!