Barion Pixel

Szendvicsek átalakulása az életünk során – együtt nőttünk fel! 

Az évek során biztosan neked is sokat változott az ízlésed. 

Lehet, hogy ameddig kiskorodban ki nem állhattad a gombát és a halfélék is gyakran a tányér szélén végezték, manapság már ezek azok az alapanyagok, amelyekből felépül a kedvenc ételed.

Az ízlés változása mellett azonban vannak azok az ikonikus fogások is, amelyek még mindig a piramis csúcsát jelentik, például a nagymama húslevese vagy a rántott hús krumplipürével, amely minden vasárnap elengedhetetlen kelléke a mai napig.

Ezek az ízek mindenféle újragondolás nélkül csodálatosak. 

A változás semmiképp sem rossz, hiszen új ízeket fedezhetsz fel, ahogyan a szokások megtartása is fontos, ha az étkezésről van szó. Ennek tökéletes aranyközép útján a szendvicsek foglalnak helyet, amelynek fogyasztási szokásai bár átalakultak az évek során, mégsem tűnnek el nyomtalanul.

Szendvicsek a múltból

Neked melyek az első szendvicsekkel kapcsolatos emlékeid? Üljünk fel együtt a nosztalgiavonat csodálatos szerelvényére és tekintsük át, hogyan is kísérte végig a szendvics a gyermekkorunkat, fiatalságunkat és az életünket. 

  • A kis katonák 

Régen: Gyerekként biztosan te is bolondultál a kis katonákért, amelyek a reggeli vagy a vacsora egyik legizgalmasabb megoldásainak számítottak. A kis kenyér kockákra halmozott szalonna, kolbász vagy paradicsom fogyasztása mellett az összeállítása is külön élménynek számított. 

Most: A falatkák fogalma ma már teljesen mást jelent, mint kisebb korodban: ezekkel leggyakrabban nagy létszámú összejöveteleken és céges rendezvényeken találkozhatsz, és bár a falatkák köntöse sokkal vonzóbbá vált, ugyanolyan szeretettel fogyaszthatod őket, mint akkoriban.

  • Az első kirándulások

Régen: Emlékszel még az első osztálykirándulásra? Ha a szúnyogirtó, a gyümölcslé és a müzli szelet már a táskádban volt, akkor édesanyád átnyújtotta az alufóliába rejtett hatalmas sajtos kiflit, amelyben rengeteg szalámi és paprika kapott helyet. Miután bejártátok az erdőt, vagy megcsodáltátok az állatokat az állatkertben, elképesztően jó érzés volt leülni és elfogyasztani a szeretetbe csomagolt szendvicseket.

Most: A zárt szendvicsekhez még mindig rengetegszer nyúlunk vissza. Előszeretettel vásároljuk meg a büfében ebédre, csomagolunk belőle hosszú útra vagy túrázáshoz, de gyors reggeli vagy vacsoraötletnek is jó megoldás lehet. Bár a feltétek és az ízkombinációk változtak, mégis van, ami sosem megy ki a divatból.

  • Együtt a család

Régen: A hidegtálak elengedhetetlennek számítottak az ünnepek során, akár karácsony, szilveszter vagy a nagypapa születésnapjára gyűltetek össze, biztosan volt sonkatekercs, tojáskrém és kaszinótojás egy alufólia tálcán, amelyről előszeretettel csipegettek a vendégek.

Most: Bár már sokkal kisebb mértékben, klasszikus hidegtálakkal még mindig gyakran találkozhatsz, ha összeül a család. Emellett egyre nagyobb teret kapnak azok a hidegtálak, amelyeken mártogatósok, finom felvágottak és sajtok szerepelnek. Ezek nem csak rendezvényekre tökéletesek, de akár otthon is elkészítheted őket! Hihetetlenül népszerűek!

  • Különleges alkalmak

Régen: Akár születésnapi partit tartottál vagy az első házibulidra kaptál engedélyt, az biztos, hogy a készülődés első lépése a kis kenyérszeletek vajazása volt, erre mehet a sonka, a paprika és egy karika csemegeuborka. Oh, azok a régi szép idők!

Most: Ahogyan a zárt szendvicsek, úgy ezek a kisebb, nyitott szendvicsek is népszerűek ha gyors reggeli, uzsonna vagy vacsoraötletre van szükséged, de gyakran találkozhatsz velük eseményeken is, azonban a csemegeuborka helyett már akár a kaviáros, a tonhalas vagy a kagylós változatot is megkóstolhatod.

  • Az újdonság varázsa

Régen: A zsemle és a kifli hódításának idejében egyértelmű volt, hogy az ebéd, amit csomagolsz magadnak, ezek egyike lesz roskadásig töltve a kedvenc alapanyagaiddal. Egy kis saláta, zöldségek, párizsi, majonéz és már kész is a laktató ebéd!

Most: Manapság a bagel hódít! Míg otthoni készítés esetében sokszor előkerül a zsemle és a kifli, addig a kávézók és az éttermek leggyakrabban bageleket kínálnak, amelyek sajtkrémekkel, friss rukkolával, lazaccal vagy baconnel vannak megtöltve. A lehetőségek száma végtelen!

A szendvicsek kétségtelenül végigkísérték az életedet, és nem tágítanak!

Próbálj ki minél több szendvicset, falatkát és bagelt, ha pedig eseményt szervezel, ne feledkezz meg a vendégekről, akiknek szintén jelen voltak és vannak az életükben ezek a finomságok: 

rendelj minél több falatkát, hogy mindenki megtalálhassa a kedvenceit, amelyek gyerekkorukat, fiatalságukat idézik, vagy új ízeket nyújtanak. 

Neked melyik a kedvenc szendvicsed, amely hosszú évek óta hű társadnak számít?