Nyári szendvicsötletek, szezonális hozzávalókkal 

Minden évszakhoz jár egy bizonyos bőrönd. 

Míg a tél csomagjában a csípős hideggel és a jeges időjárási viszonyokkal találkozhatsz, addig a tavasz soha nem tudja eldönteni, mivel is lepjen meg – meleg, hideg, csapadék vagy napsütés?

Csodálatos ajándékot rejt az ősz, ahol a színes falevelek a megújulás kezdetét jelentik, végül pedig itt a nyár.

Az élet szép, hét ágra süt a nap és a szabadtéri programok különleges energiával töltenek fel!

A nyári szezon zöldségei és gyümölcsei

Amikor a nyári szezonális alapanyagokra gondolsz, automatikusan eszedbejuthat az, ahogyan a vízpart mellett friss görögdinnyeszeleteket eszel; érett paradicsomot és ropogós uborkát vágsz a salátába, vagy a főtt és sós csöves kukoricát ropogtatsz egy szabadtéri rendezvényen.

Noha ezek valóban a nyári kedvencek, rengeteg más friss, szezonális gyümölcs- és zöldségféleség is rendelkezésre áll, amelyeket felfedezhetsz és beépíthetsz a receptekbe.

Amikor a helyi piacon vásárolsz, tartsd szemmel a színes terméklehetőségeket, amelyeket a gazdák országszerte termesztenek egész nyáron.

  • Cseresznye

Május közepén kezdődik a cseresznye szezon, amely júliusban tetőzik. Ilyenkor ezek a gyümölcsök igazán ízletesek és lédúsak, ha bevásárlásra indulsz, mindenképpen érdemes betárazni belőlük!

  • Barack

Az őszibarack, a nektarin, a sárgabarack és fehér húsú őszibarack júniusban és júliusban éri el a csúcsot. Amellett, hogy kedvenc csonthéjas gyümölcsödet falatozhatod, ne felejtsd el megkóstolni félbevágva és grillezve is, hogy finom karamellizált desszertet kaphass.

  • Bogyós-gyümölcsök 

Az epertől az áfonyán és a málnán át a szederig kedvenc bogyóid szezonban maradnak a nyári hónapokban. Ezek fogyasztása önmagában is hatalmas élvezetet jelent, azonban érdemes lekvárt készíteni belőlük, hogy a hidegebb hónapokban is élvezhesd a friss gyümölcsök ízét.

  • Cukkini

A tökfélék családjába tartozó cukkinit is megtalálhatod a piacokon és az élelmiszerboltok polcain a nyári szezonban. Ez a hosszúkás, zöld, sárga, csíkos vagy foltos zöldség nyersen, párolva, főzve és grillezve egyaránt élvezetes.

  • Zöldbab

A zöldbab sokoldalúbb hüvelyes, mint gondolnád! A nyári hónapok zöldségei közül az egyik legfontosabb ásványi anyagokat tartalmazó termés, amely rengeteg különböző recept lehetőséget rejt magában. 

  • Uborka

Bár az uborka egész évben elérhető, mégis a nyári hónapokban a legfinomabb és a legízletesebb. Rengeteg olyan előnnyel rendelkezik, amely jó hatással van az egészségedre: gyorsítja az emésztést, és hidratál is a forró, nyári napokon!

Érdemes a szezonjukban fogyasztani ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket, mert ekkor a legfrissebbek, az ízek pedig elképeszten intenzívek. 

Mutatunk néhány szendvicsötletet, amelyekbe beleépítheted a szezonális terméseket és kiélvezheted a nyár finomságait.

Krémes-uborkás mámor

Próbáltál már krémes uborka tölteléket párosítani a szendvicsedhez? Pedig csodálatos! Kisebb kenyérszeleteken tökéletes előétel vagy nassolnivaló, míg kiadósabb formában megfelelő reggelinek, tízórainak vagy uzsonnának is!

Összetevők:

  • rozskenyér
  • lágy krémsajt
  • majonéz 
  • közepes kigyóuborka meghámozva, kimagozva, apróra vágva
  • friss kapor
  • fokhagymás só
  1. A felvágott uborkát nyomd át egy szűrőedényen, hogy eltávolítsd belőle a felesleges nedvességet.
  1. A krémsajtot és a majonézt turmixgépben vagy robotgépben dolgozd simára!
  1. Keverd össze a krémet az uborkával, a kaporral és a fokhagymás sóval és hűtsd le egy kicsit felhasználásig, hogy az ízek összeérjenek.
  1. A hűtött, friss krémet kend rozskenyérre, amely tökéletes kiegészítője ennek az uborkás szendvicskrémnek. 
  1. Díszítésként uborkaszeletet és kaprot is helyezhetsz a szendvics tetejére!

Kóstold meg ezt a hűsítő és laktató finomságot, amely az uborka főszezonjában igazán ízletes lesz! 

Sajtos-áfonyás finomság

Ez az ínyenc grillezett sajtos szendvics egy lépéssel a klasszikus melegszendvicsek előtt jár! Ez a változat puha vastag kenyérrel, krémes sajttal és friss áfonyával készült, így teljesen ellenállhatatlan!

Hozzávalók:

  • szendvicskenyér
  • vaj
  • mozzarella és camambert sajt
  • áfonya, szeder vagy eper

Így készítheted el:

1. ) Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon.

2.) Kend meg a kenyeret vajjal, és tegyél két szelet vajjal lefelé a serpenyőbe. 

3.) Add hozzá az áfonya szemeket, a reszelt mozzarellát és a szeletelt camambert, a tetejére pedig tegyél egy második szelet kenyeret, a vajas oldalával kifelé.

4.) Süsd ezeket oldalanként 3-4 percig, vagy amíg a kenyér aranybarna nem lesz és a sajt meg nem olvad.

Vágd félbe a szendvicset, és élvezd a sajt és az áfonya mámorító kombinációját. Ha kiváncsi vagy, milyen más gyümölccsel ez a melegszendvics, érdemes szederrel vagy eperrel is kipróbálnod!

Zöldbabos-ecetes ízkaland

A balzsamecetes-zöldbabos szendvicsek elsőre szokatlan szendvicsfeltétnek bizonyulhatnak, de bízz bennünk és próbáld ki! Annyira egyszerű, mégis laktató, finom és színes – te is meg fogod kedvelni!

Amire szükséged lesz:

  • ciabatta hosszában kettévágva
  • friss mozzarella sajt
  • sült pirospaprika, a folyadéktól leszűrve és felszeletelve
  • zöldbab 
  • 2-3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • só és fekete bors 

Kezdődhet a móka:

  1. Tedd a zöldbabot egy edénybe, amely a tetejéig forrásban lévő vízzel van feltöltve. Addig főzd, amíg a zöldbab élénkzöld nem lesz, majd folytasd még 1-2 percig.
  1. Öntsd le a vizet a babról, és öntsd át egy nagy tálba.
  2. Amíg a bab meleg, add hozzá a fokhagymát, az olívaolajat, a sót és a borsot, és forgasd össze.
  1. A félbevágott ciabatta alsó felébe mehetnek a pirított pirospaprikák, majd néhány szelet sajt és a zöldbabot.
  1. Ennek a tetejére jöhet egy kevés balzsamecet. Tedd rá a szendvicskenyér másik felét, vágd sréhen félbe, és már tálhalhatod is!

A zöldbab frissessége és a sült pirospaprika különleges íze tökéletesen kiegészítik egymást, így biztos lehetsz abban, hogy a nyári szezonban ez lesz a számodra egyik legkedvesebb szendvicsed!

Próbáld ki ötleteinket vagy nézz szét a kínálatunkban és biztosíts a következő nyári összejövetelre ízletes harapnivalókat!

Oryx kiszállítási térkép Budapest
Budapest
Oryx kiszállítási térkép Budapest
Pest megye

Fehér(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
900 FT
≥ 15.000 FT
0 FT
≥ 30.000 FT
0 FT
30.000 FT <
0 FT

Sárga(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
1790 FT
≥ 15.000 FT
990 FT
≥ 30.000 FT
0 FT
30.000 FT <
0 FT

Narancssárga(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
2790 FT
≥ 15.000 FT
1790 FT
≥ 30.000 FT
990 FT
30.000 FT <
0 FT

Piros(zóna)

Kosár összeg Kiszállítási díj
≥ 8000 FT
3790 FT
≥ 15.000 FT
2790 FT
≥ 30.000 FT
990 FT
30.000 FT <
0 FT

Az alábbi településekre, illetve kerületekbe már 30 szendvics felett ingyenesen szállítunk: Budapest XVI, XVII, XVIII, XIX, XX, XXIII kerületeiben, Gyál, Ócsa, Felsőpakony, Alsónémedi, Vecsés, Üllő, Monor, Vasad, Monorierdő, Csévharaszt, Péteri, Bénye, Gomba, Gyömrő, Maglód, Mende, Ecser, Pécel. Kiszállítást minimum 20 db szendvics rendelése esetén tudjuk biztosítani.

Budapest további kerületeibe, illetve Pest megye tőlünk távolabb eső településeire 100 db szendvics rendelése estén tudjuk biztosítani az ingyenes kiszállítást. A minimum rendelés 50 db szendvics.