Barion Pixel

Szendvicsötletek zamatos gyümölcslekvárral 

Sokféle étel érdekessé és ízletessé tételéhez alkalmazzák ezt a gyümölcsös hozzávalót, amelyek különlegessé varázsolják akár a legegyszerűbb recepteket is.

Miről lehet szó?

Ideje belépnünk a lekvárok, a dzsemmek, a zselék és a chutneyk világába!

Tapasztalataink szerint lehetetlen kinyitni egy finom lekvárt anélkül, hogy késztetést éreznénk egy hatalmas kanál elfogyasztására. 

A lekvár – különösen a házi lekvár – egy időkapszula.

Izgalmas az olyan gyümölcs fogyasztása, amelynek múlandó tulajdonságai üvegbe vannak zárva, mint egy illatos parfüm. 

Gondolj csak bele: nyáron a mézédes eper, ősszel az ízletes barack, télen a szilva, tavasszal pedig a málnalekvár a szezon legnagyobb slágere.

Ezért olyan ízletes a gyümölcslekvár

A gyümölcslekvárok amellett, hogy kiváló energiaforrások, egyben nagyon egészséges módjai is az ínycsiklandozásnak és a gyümölcsök fogyasztásának, amelyek nagy részét szezonalitása miatt néha nehéz vagy egyáltalán nem találni a piacon.

A  lekvárok ízük és esztétikai szempontból amellett, hogy nagyon különleges hatást adnak egyes hús-, hal- vagy desszert ételeknek, nagyon fontosak az egészség szempontjából is.

Fogyasztásának számos előnye mellett a különleges textúrát, intenzív ízeket és frissességet adnak szinte bámelyik fogásnak, így érdemes velük folyamatosan kísérletezni, beépíteni a receptjeinkbe. 

1. Egészséges alternatíva

Ellentétben a vajjal, a krémekkel és a sajttal, amelyeket a pirítósra kenünk, a lekvár nem tartalmaz zsírt. Bár a lekvárban található cukor mennyisége semmiképp sem elhanyagolható, a gyümölcsben található vitaminok és tápanyagok ellensúlyozzák ezt.

2. Javítja a haj, a bőr és a köröm egészségét

A lekvárok pektin nevű anyagot tartalmaznak, amely minden gyümölcsben megtalálható, és segíti az egészséges táplálkozás folyamatát. A lekvárok készítésekor ez az anyag módosul, még jobban megnő, és maga a pektin az a rész, amely zselés érzetet ad. A módosított pektin segíthet a haj, a bőr és a körmök egészségének javításában.

3. Csökkenti a vérnyomást

A lekvár a vérnyomás csökkentésében és a szervezet vörösvérsejtjeinek képződésében is fontos szerepet játszik, ezért ez a gyümölcslekvár fogyasztásának egy másik egészségügyi előnye. 

Lehet, hogy a legfinomabb lekváros sütemények receptjeit már elsajátítottad és azt is pontosan tudod, hogy milyen sült húsokhoz milyen ízű lekvárok illenek, azonban a reggeli lekváros pirítós még nem a reggelik és uszonnák csúcsa.

Ideje a legízletesebb gyümölcslekváros szendvicsek kirpróbálásának!

Mi imádjuk ezeket!

3 szendvics recept, zamatos gyümölcslekvárral 

  • Áfonyalekváros mámor

Imádod a ropogós és friss bagettet, a sajtot, a bacont és a lekvárt? Ha mindegyik pontra igennel válaszoltál, akkor ez lesz az új kedvenc szendvicsed!

Hozzávalók:

  • kecskesajt
  • lágy vaj
  • friss bagett
  • vékonyra szeletelt prosciutto
  • áfonyalekvár

Készítsük el a szendvicset:

 1. lépés

Keverd össze a sajtot és a vajat egy konyhai robotgép segítségével. 

 2. lépés

A bagettet hosszában vágd félbe, az egyik oldalát kend meg kecskesajtos vajjall, majd tegyél a tetejére egy réteg prosciuttot. 

3. lépés

A második vágott oldalát kend meg lekvárral, és helyezd rá a tetejét. A bagettet egyforma darabokra vágd, és már tálalhatod is.

  • Lekváros falatkák 

Ezek a mini lekváros szendvicsek tökéletesek születésnapokra, vendégvárónak vagy uzsonnának is. Amellett, hogy rendkívül finomak, villámgyorsan el is készülnek!

Amire szükséged lesz:

  • szendvicskenyér
  • krémsajt
  • lekvár ( barack, málna, eper)
  • magvak ( mandula, dió, mogyoró)

Kezdődhet az alkotás: 

  1. lépés 

A kenyér egyik oldalát kend meg krémsajttal, a másik oldalát pedig lekvárral. 

  1. lépés

Ezután jöhetnek a magvak! A mi kedvenc kombinációink a barack és a dió, a mandula és a málna, illetve az eper és a mogyoró. 

  1. lépés 

Csukd össze a szendvicseket és egy pogácsaszaggató segítségével készíts annyi kis falatkát belőle, amennyit csak tudsz!

  • Sajtos-barackos különlegesség

A grillezett ételek szerelmese vagy? Nem tudsz ellenállni a lágy textúráknak? Ez a lekváros-sajtos ízkaland téged is egy új világba repít majd!

A szendvicshez szerezz be:

  • halloumi sajt 
  • fehér kenyér 
  • sótlan vaj
  • baracklekvár 

Állítsuk össze a fogást:

  1. lépés

A szendvics elkészítéséhez tegyél egy serpenyőt a tűzre, vagy melegítsd elő a grillt. Grillezd meg a halloumi szeleteket néhány percig az egyik oldalon, majd 1 percig a második oldalon. Amit szeretnénk a grillsajtra: arany szegély, és lágy, rugalmas textúra.

  1. lépés

Amíg a sajt sül, helyezd a kenyeret a kenyérpirítóba vagy a grilre, és pirítsd meg enyhén aranybarnára. 

  1. lépés

Ha elkészült, vajazd meg mindkét oldalát és egy vastag réteg baracklekvárral kend meg. Amikor a halloumi kész, tegydd rá közvetlenül az egyik szelet pirítósra, tedd rá a másik szeletet, és finoman nyomd össze.

Ezek a gyümölcslekváros szendvics-csodák felejthetetlen ízélményt okoznak – frissességük, gyümölcsösségük és azok az alapanyagok, amelyek passzolnak hozzájuk, álomszerű kombinációkat képesek létrehozni.

Neked melyik a kedvenc lekváros-szendvics recepted?