Barion Pixel

Szendvicsek különleges alapanyagok felhasználásával

Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy több tucatnyi olyan alapanyag található a világon, amely változást hozhat az ételeidbe és az újdonság élményével támogatja a megszokott receptjeidet is?

Ezek az összetevők nemcsak nagyszerű ízűek, de nagy valószínűséggel megtalálhatók a helyi élelmiszerboltban is, talán csak eddig nem figyeltél fel rájuk.

Bár az élelmiszertrendek folyamatosan változnak, sok olyan alapvető összetevő van, amelyeket a napi ételkészítéshez használunk. 

Az olyan összetevőket, mint a rizs, a burgonya, a tészta és a legnépszerűbb zöldségeket mindenki ismeri és gyakran használja sok receptben.

A szakácsok szívesen használják naponta ezeket az összetevőket sokoldalúságuk és széleskörű elérhetőségük miatt. Bizonyos szempontból ezek a kapcsok “üres vászonnak” számítanak a főzés során; más hozzávalók mellett különféle ízletes ételekké alakíthatók.

A nem mindennapi alapanyagokat azonban érdemes a napi étkezésekbe is beépíteni. 

Ezek az egyedi összetevők nem feltétlenül használhatók alapvető élelmiszerként, ennek ellenére teljesen megváltoztathatják az étel ízét, állagát és színét, a szakács legnagyobb meglepetésére. 

Ezek a nem szokványos hozzávalók megérdemelnek egy lehetőséget, hogy ne csak a szakácsok, de a háziasszonyok vagy a főzést kedvelők is kiélvezhessék sokoldalúságukat.

Ezek a kevésbé ismert alapanyagok elsőre furcsának vagy szokatlannak tűnhetnek, azonban teljesen átalakíthatják az ételt, ha helyesen használjuk őket. 

Ezekből az összetevőkből nem csak finom leveseket, főételeket és desszerteket lehet készíteni, de akár szendvicsek készítéséhez is felhasználhatóak.

Persze csak akkor, ha valami igazán különlegesre vágysz!

A mi kedvenceink

  1. Kaviár

Biztosan hallottál már róla. Erről a titokzatos “luxusról”: az apró fekete gyöngyök olyan kitűnő ízűek és állagúak, hogy biztosan odáig leszel érte! A kaviár különleges textúrájú, sós, halas ízű, és a szájban kellemesen elpattan. Jellemzően kis mennyiségben önmagában, köretként vagy sima kekszek, uborkaszeletek vagy pirítós tetejére tálalják, ami nem fogja felülmúlni enyhe óceános ízét.

Kaviáros szendvics:

Hozzávalók:

  • tejföl
  • zöldhagyma
  • őrölt fekete bors
  • tojás
  • fehér szendvicskenyér
  • puha vaj
  • kaviár
  • metélőhagyma
  1. Egy kis tálba keverd össze a tejfölt, az apróra vágott zöldhagymát, a fekete borsot és a sót. Spatulával ezt keverd addig, amíg az összetevők teljesen el nem keverednek, és a tejfül sima és kenhető nem lesz, majd tedd félre! 
  1. Forralj fel egy kis fazék vizet közepesen magas lángon. Óvatosan tedd bele a tojásokat a forrásban lévő vízbe, ügyelve arra, hogy a héja ne repedjen meg. A tojásokat 7 percig főzd, majd tedd jeges vízbe, hogy azok teljesen lehüljenek. Óvatosan törd fel a tojásokat, pucolja meg és vágd nagyobb kockákra.
  1. A fehér kenyeret világos aranybarnára pirítsd meg, serpenyőben vagy kenyérpirítóban. 
  1. Kend meg a szendvicseket a tejfölös krémmel, helyezd rá a felaprított főtt tojást, majd a kaviárt egyenletesen pöttyözd fel a felaprított tojás tetejére.
  1. A kaviár tetejére apróra vágott metélőhagymát szórj.
  1. Helyezz a szendvicsre még egy szelet kenyeret, enyhén nyomd össze, vágd átlósan félbe, és már fogyaszhatod is.

Isteni lesz, ebben biztos lehetsz! 

2.) Rókagomba

Ez az egyedi ízről és gyönyörű megjelenésről ismert gombafajta különleges csemege, így az erdei gombavadászoknak mindig nagy öröm, ha rálelnek.

A rókagomba jótékony, szimbiotikus kapcsolatot alakít ki a fák gyökereivel, ez nagyon megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a termesztését, így a rókagombát, még azt is, amilyet a boltban találsz, biztosan a vadonból szedték.

Rókagombás szendvics:

Hozzávalók:

  • rókagomba megtisztítva és falatnyi darabokra vágva
  • olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • apróra vágott zöldhagyma
  • chili pehely
  • friss petrezselyem
  • fehérbor
  • őrölt fekete bors
  • citrom leve
  • a kedvenc sajtod
  • ropogós kenyér
  1. Egy serpenyőben közepes lángon hevíts fel egy kevés olajat, ehhez add hozzá a fokhagymát és a medvehagymát, pirítsd ezeket világos arany színűre. Következhet a chilipehely, a gomba és a petrezselyem, ezt pirítsd körülbelül 2-3 percig. Keverj hozzá egy kevés bort majd sóval, borssal és egy csipet citromlével ízesítsd.
  1. Kend meg a kenyérszeleteket egy kevés extra szűz olívaolajjal, majd mindkét oldalát enyhén pirítsd meg. Ezután minden kenyérre tegyél egy szelet sajtot, a kenyérszeletek felére pedig rétegezd a gombás keveréket. Ezután a tejére kerülhet egy sima, sajtos szelet, az összeállított szendvicset pedig addig pirítsd, amíg a sajt el nem olvad. 

Odáig leszel ezért a szendvicsért!

  1. Jackfruit

A jackfruit egy tüskés, zöld színű gyümölcs, amely Indiában és Délkelet-Ázsia egyes részein őshonos. Gazdag, sárga húsú termést tartalmaz, amelyek nyersen rostszerű állagúak, érett állapotban pedig édesebbé és lágyabbá válnak. A nyers jackfruitot a vegánok húspótlóként alkalmazzák rostszerű állaga miatt. A pörkölt magvak diós ízűek, és felhasználhatók kenyerekben, humuszban és más élelmiszerekben.

BBQ Jackfruit szendvics:

Hozzávalók:

  • jackfruit (akár konzerves változatban is használható)
  • BBQ fűszer
  • BBQ szósz
  • érett avokádó
  • juharszirup 
  • citrom leve
  • őrölt bors
  • reszelt sárgarépa
  • reszelt káposzta
  • burger zsemle
  • sózott kesúdió 
  1. Öblítsd le, csepegtesd le és alaposan szárítsd meg a jackfruitot. Vágd le a gyümölcs középső “mag” részét, és dobd ki, a maradékot pedig tedd keverőtálba, és dolgozd össze a BBQ fűszerrel, majd tedd félre.
  1. Melegíts fel egy nagy serpenyőt közepes lángon. Ha felforrósodott, adj hozzá 1-2 evőkanál tetszőleges olajat és a fűszerezett jackfruitot. Ezt  2-3 percig főzd, hogy némi színt kapjon.
  1. Adj hozzá a BBQ szószt, és hígítsd fel annyi vízzel, hogy szószos állagú legyen. Keverd össze, és alacsony hőfokon, lefedve főzd körülbelül 20 percig, időnként keverd meg.
  1. Készítsd el a salátát úgy, hogy a zöldségek kivételével az összes hozzávalót (avokádó, só + bors) egy kis keverőtálba teszed és összedolgozod. Hígítsd fel vízzel, amíg sűrű mártást nem kapsz, majd add hozzá a zöldségeket és forgasd őket össze, tálalásig pedig mehet is a hűtőbe! 
  1. Ha a jackfruit megfelelően megfőtt, csavard fel a hőfokot közepesen magasra, és főzd még 2-3 percig, hogy egy kis extra színt/textúrát kapj, majd vedd le a tűzről.
  1. Helyezz bőséges adag salátát az alsó zsemlere, a tetejére tegyél egy adag BBQ jackfruitot és kesudiót. 

Ehhez hasonlót még biztosan nem ettél!

Próbáld ki a különleges recept ötleteinket, ismerd meg ezeket a különleges hozzávalókat, vagy válogass a kínálatunkból.

Ne maradj le az isteni ízekről! 

Kedves Megrendelőnk!

Húsvétkor szombatra már sajnos NEM tudunk több rendelést fogadni! Nagypénteken, Húsvét vasárnap és Húsvét hétfőn ZÁRVA leszünk.

Köszönjük megértésüket és kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk sok szeretettel!