Barion Pixel

Ahány ház, annyi szokás – ahány esemény, annyi asztaldíszítés!

A különleges események, vagy családi összejövetelek és ünnepek fontosságát és hangulatát sokféle módon érzékeltethetjük. Egy dolog biztosan nem hiányozhat egyetlen fontos alkalomról sem: az ízletes ételekkel megrakott asztal, a hangulatos étkezések legtöbbször ezen alkalmak kiemelt történései. 

Ételekről már nagyon sokat írtunk és fogunk is még, de most kicsit másfelé kacsintunk ki, és az asztal feldíszítése lesz a központi témánk. Talán nem is gondolnánk, de tudat alatt rengeteget jelent az ünnepi, avagy a fontos eseményekre előkészített asztal ‘megjelenése’, mely a rendezvény, vagy a háztartás megítélésében is jelentős szerepet játszhat.

Az asztal, mint központi elem

Ahogy minden területen, úgy az asztaldíszítés és díszek területén is rengeteg állandó és alkalmi trend van, egyúttal sokféle szolgáltatás is létezik, mely hasonló témával foglalkozik.

Az asztalokat sokan a mindennapokban is feldíszítik, akár ötletes házi ‘homemade’ megoldásokkal. Megfelelő kreativitás és ötletek esetében ez igen szép és esztétikus megoldásokat, illetve formákat hozhat létre, de vásárolt díszekkel és ötletekkel is szép díszítések jöhetnek létre.

A díszítésnek lehetnek általános elemei, melyek szinte minden alkalomra jók lehetnek és melyek bármikor kellemes,vagy meghitt hangulatot varázsolnak az asztalra. 

Pár elem, melyek megfelelően kiválasztva és összeállítva emelhetik az asztal fényét és tekintélyét hivatalosabb rendezvényeken és családi ünnepeken is:

  • tiszta, igényes asztalterítők, vagy alkalmi díszterítők 
  • különleges evőeszközök és elrendezésük,
  • szalvéták, 
  • gyertyák, illatgyertyák,
  • díszes poharak, 
  • hangulatvilágítás (színes égők, ledsor, stb.), 
  • növényi és gyümölcs dekorációk, koszorúk 
  • ünnepi témájú figurák,
  • apróbb édességek
  • egyéb ízléses díszítések 

Hivatalosabb hangnemben

Az ünnep formája lehet hivatalos (például egy céges rendezvény, konferencia, vagy akár csapatépítő), ezek szinte mindig zártkörűek. A központi elem természetesen itt is a közös ebéd, vagy vacsora, melynek során rég látott ismerősökkel is újra lehet találkozni, de ugyanígy új kapcsolatok is könnyebben és hatékonyabban születnek egy jóízű étkezés közben.

A fent említett, vagy hasonló, hivatalosabb jellegű eseményekre a letisztultabb, elegánsabb, nem hivalkodó formák és díszítések, díszek a jellemzőek, melyek megteremtik a kellő hangulatot, de egyben komolyságot is sugároznak. 

Egy igényesen visszafogott, előkelő dizájnú asztaldíszítés, társulva megfelelően kiválasztott díszekkel, és egy ízletes, több menüt magában foglaló ebéddel, vagy vacsorával (esetleg egyéb kiegészítő programokkal) felettébb jó megítélést biztosít egy cégnek, vagy vállalatnak.

Családi ünnepek

A legbensőségesebb ünnepek minden bizonnyal a családi körben tartott ünnepek és megemlékezések – névnap, születésnap, esküvő, házassági évforduló, stb. – ahol nem elvárás a magas szinten űzött díszítés vagy dekoráció, de a legtöbbször mégis elvárjuk (magunktól is) ezt, hiszen az egymás számára legkedvesebb és legközelebb álló emberek gyűlnek össze ezen alkalmakkor.

Ez esetben is gondolkozhatunk saját magunk által kreált, egyéni és bensőséges díszítésekben és asztaldekorációban, a túlcicomázott asztalok helyett részesítsük előnyben az igényes, letisztult, az adott ünnephez legjobban passzoló asztalterítéket, asztaldíszeket, vagy egyéb dekorációt. Itt már színesebb a paletta: bevethetünk akár lufikat, felfújható díszeket, konfettit, szalagokat, girlandokat és gömbdíszeket is.

Természet(esség)

Egy buja vegetációval rendelkező kert is igen gazdag inspiráció lehet az asztal és környezete feldíszítéséhez. Felsorolni is nehéz lenne, a színes és illatozó növények és gyümölcsök által szolgáltatott dekorálási lehetőségeket, melyek valóban élettelivé és természetessé tehetik az asztalokat.

A trendeket jól és ügyesen követő cégek sokasága ontja magából a lehetőségek széles tárházát és ha nincs időnk/lehetőségünk, vagy elég fantáziánk magunk alkotta újabb és újabb díszekkel előállni, fordulhatunk hozzájuk ötletekért, vagy éppen tanácsokért. Érdemes ezeket a cégeket az online térben felkeresni és megismerkedni bőséges kínálatukkal.

Ha elsősorban finom falatkákkal, és ízletes hidegtálakkal, vagy szendvicsekkel díszítenéd asztalodat, vagy a dekorálásban segítségre szorulnál, keress minket nyugodtan

Biztosak vagyunk benne, hogy jó pár hasznos tanáccsal tudnánk segíteni Neked abban, hogy ünnepi asztalod az ünnephez illő fénnyel ragyogjon, és mindenkinek örömöt okozzon!