Barion Pixel

Szendvics ötletek, amelyek a téli hidegben is megmelengetik a szívedet (és a gyomrod)

Észrevetted már, hogy a hideg évszakban sokkal jobban vágysz valami finomságra?

A hűvös hőmérséklet, a kevés napsütés, a négy fal között töltött idő – ezek mind jelentős hatással lehetnek arra, hogy mikor, mennyit eszünk és még arra is, hogy mire vagyunk éhesek. 

Attól függetlenül, hogy késő ősztől tavaszig hajlamosabbak vagyunk a bögre forró csokoládé és a feneketlen tésztás vagy süteményes tálak mellett toporogni, még nem jelenti azt, hogy étkezéseinket csak ezekre az alternatívákra kell korlátoznunk.

A dermesztő időjárás hatása

Varázslatos elképzelni, hogy a tűzhelyen halkan rotyogó ételhez térünk haza. Odakint remegő szellő fütyül az ablak mellett, arcod rózsás lesz a gőztől, ami a tűzhely tetején bugyborékoló lábasból csap fel.

Néha napján, ezek vagyunk mi. 

Energikusnak érezzük magunkat, felbátorít bennünket a téli zord szél, hogy összeállítsunk valami kiadós ételt, egy új receptet vagy egy új fogást, amely most pattant ki a fejünkből.

De más napokon egyszerűen nem lehet rávenni bennünket a konyhában való kreatívkodásra.

A nap órákkal ezelőtt lement: fáradt vagy és fázol, a tűzhely melletti ácsorgás pedig egyszerűen nem jöhet szóba. 

A rövidebb napok és a több zárt térben eltöltött idő azt jelenti, hogy télen sokan nagyon kevés napfénynek vagyunk kitéve. Ennek következtében D-vitamin hiányban szenvedhetünk, mivel szervezetünknek napfényre van szüksége ennek a fontos tápanyagnak az előállításához. 

Alacsonyabb szerotoninszintet is tapasztalhatsz – ez az öröm és a jólét érzéséhez kapcsolódik –, amely szintén a napfény hatására keletkezik.

Ilyenkor kerül elő a meleg pokróc, a kedvenc ízesítésű fagylaltod és a leghatalmasabb kanál, amit a konyhában találsz. 

Ahhoz azonban, hogy ez a folyamat helyreálljon, fontos, hogy sok triptofánban gazdag ételt együnk:

leveles zöldségeket, szárnyasokat, tenger gyümölcseit és brokkolit.

Készültünk neked néhány laktató szendvics ötlettel, amelyek nemcsak egészségesnek bizonyulnak, de energiával, boldogsággal és melegséggel töltik fel a tested.

Dobd fel magad, készíts ízletes szendvicset!

A szendvics valójában egy minden igényt kielégítő étel lehet.

Miért ne lehetne? 

Beleépítheted az összes ételcsoportot, végtelenül testreszabhatóak, és viszonylag gyorsan összeállnak.

Ezen a télen ne zárkózz el a szendvicstől, inkább kísérletezz bátran, az ízlésednek megfelelően.

Íme néhány kedvencünk, hogy te is ihletet meríthess:

  1.  A legjobb grillezett sajtos szendvics, amit valaha ettél.
  • ha csak egy meleg érintésre vágysz.

Képzeld el, ahogy a lágy sajt kellemesen nyúlik, amikor félbevágod a meleg, friss és ropogós szendvicsed – ki ne lenne odáig ezekért a sajtos csodákért? Ha valami különlegesre vágysz, turbózd fel ezt a klasszikus melegszendvicset velünk!

Amire szükséged lesz: 

majonéz, dijoni mustár, kovászos kenyér, svájci sajt, cheddar sajt, édes hagyma, paradicsom, bacon, vaj.

  1. Keverd össze a majonézt és a mustárt, ezzel pedig kend meg a kenyereket.
  1. Rétegezd sajtokkal, hagymával, paradicsommal és szalonnával, a tetejére pedig kerüljön még egy szelet ízletes kovászos kenyér. 
  1. A szendvicsek külsejét kend meg egy kis vajjal, hogy a hő hatására is zamatos maradjon.
  1. Egy kis serpenyőben, közepes lángon pirítsd meg a szendvicseket, amíg a sajt el nem olvad, nagyjából 2-2 percig. 

És már készen is van! Nagyjából 5-10 perc alatt elkészül ez a meleg ízbomba, amely garantáltan felmelegít majd a leghidegebb napokon is.

2.) Ha valami igazán különlegesre vágysz.

  • gombás körtés csoda, néhány perc alatt.

Szerinted minden szendvics ugyanolyan? Kenyér, zöldségek, húsfélék, egy kis szósz és kész is van. Hát, sokáig én is ezt gondoltam, azonban rá kellett jönnöm, hogy amellett, hogy ebben a felállásban is csodákat lehet művelni, a lehetőségek tárháza végtelen, és olyan kombinációk fognak elvarázsolni, amelyekre biztosan nem gondoltál. 

Hozzávalók: 

vaj, gomba, só, bors, teljes kiőrlésű kenyér, érett körte vékonyra szeletelve, provolon sajt 

  1. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel a vajat közepesen magas lángon. Add hozzá gombát, ezt nagyjából 5 perc alatt főzd puhára, sózd, borsozd.
  1. A teljes kiőrlésű kenyérszereteket serpenyőben pirítsd meg.
  1. A megpirult kenyér tetejét gombával, körtével és sajttal rétegezd.
  1. Helyezd vissza a szendvicset addig a serpenyőbe, ameddig a sajt enyhén meg nem pirul, ez nagyjából 2-3 percet vesz igénybe.

El is készült az a zamatos ízbomba, amely elsőre téged is biztosan megmosolyogtatott, azonban különleges íze garantáltan a kedvenceddé válik majd – elképzelhetetlen lesz egy tél a körtés-gombás szendvicsed nélkül. Vega vagy vegán alternatívaként használj növényi sajtot, így biztosan mindenki megkóstolhatja a művedet!

3.) Vitaminbomba a hideg időkre.

  • egyél jót és maradj egészséges!

Hogyan lehet szórakoztatóvá tenni a zöldségevést akkor is, ha alapesetben az utolsó választásod egy ilyen vegetáriánus megoldás lenne? Próbáld ki ezt a színes szivárványos zöldségszendvicset, ami pontosan olyan finom lesz, mint amilyen gyönyörű!

Hozzávalók: 

retek, piros kaliforniai paprika, sárga kaliforniai paprika, olívaolaj, só, kecskesajt (vegán megoldásként humusszal helyettesíthető), kenyér, avokádó, saláta, vöröshagyma

  1. Szeleteld fel a retket vékony szeletekre.
  1. Készítsd el a sült paprikát: melegítsd elő a serpenyőt, a paprikát pedig szeleteld fel. A paprikaszeleteket bedörzsöljük az olívaolajjal, és a héjas felével felfelé a serpenyőbe tesszük. Pároljuk a paprikát, amíg a héja megfeketedik és elszenesedik, körülbelül 8-10 percig. 
  1. Készítsd elő a többi zöldséget: mosd meg a salátát, szeleteld fel a hagymát és az avokádót.
  1. A szendvicsek összeállítása: 2 szelet kenyeret kenj meg a kecskesajttal. A tetejére lilahagymát, salátát, avokádót, sárga- és pirospaprikát, retket és kenyérszeletet teszünk.

Így készíthetsz olyan ízletes, zöldséges finomságot, amellyel garantáltan a kicsik és a nagyok is tökéletesen meg lesznek elégedve. Ez a vidám, színes és finom szendvics biztosan feltölti a szervezetedet rengeteg vitaminnal.

Próbáld ki receptjeinket, ha pedig úgy érzed, ma a kísérletezés helyett inkább profikra bíznád magad:

nézz körül a zárt szendvicseink, falatkáink és hidegtálaink között, hogy egy csettintés alatt szívmelengető finomság kerülhessen a családi asztalra.