Barion Pixel

Szendvics desszertek, ha valami édesre vágynál 

Valódi és releváns megfogalmazás lenne az édesszájú jelző azokra, akik legszívesebben minden étkezésnél mézédes finomságokat lakmároznának? 

Nem hibáztatunk senkit, hiszen mi is az édességek szerelmesei vagyunk! 

A csokoládé, az ízletes krémek, pudingok, sütemények és minden más, amelynek édes íze azonnal a mennybe repít, telitalálatnak számít a legtöbb ember esetében.

De miért szeretjük ennyire azt, amit szeretünk?

Te édesre vagy sósra vágysz gyakrabban? 

Gondolkoztál már azon, hogy egyesek miért idegenkednek az édességektől, míg mások cukrot esznek, isznak és ha lehet, még a nassolnivalókat is csak erre a kategóriára korlátozzák? 

Érdekes módon a válasz a genetikai felépítésünkben rejlik.

Az ok, amiért az emberek szeretik az édes ételeket, az ösztönös érzékeinkből fakad. 

Az édes érzetet a túlélés eszközeként tartja számon a testünk, hiszen ezeket sokkal energiadúsabbnak nyilvánítja a többi ízhez képest – ez felveti azt a kérdést, hogy milyen ellentmondás van az édességekért rajongó emberek és a nem annyira édesszájúak között.

Egyes emberek egyszerűen úgy születnek, hogy képtelenek kielégíteni az édességek iránti mérhetetlen vágyukat – így többet kell belőle fogyasztaniuk, hogy kielégítsék vágyaikat. 

Az egyik általános ismeret az, hogy a gyerekek jobban szeretik az édesebb ételeket, mint a felnőttek, ez pedig a fejlődésükhöz kapcsolódik. A túlélési ösztönökhöz kapcsolódóan, amelyek miatt megkívánjuk a cukrot annak magas kalória- és tápanyagbevitele miatt, a gyerekek azért kívánják a cukrot, mert még növésben vannak.

Ideje tehát teret engedni az édes élvezeteknek, hiszen amellett, hogy boldoggá teheted a szervezeted, még egy rendkívül különleges ízélményben is részed lehet!  

Szendvics mint desszert?

Ha szendvicsről van szó, mi az első gondolatod? Két szelet kenyér ízletes összetevőkkel feldobva, sajttal, húsfélével, némi szósszal és ízletes zöldségekkel. 

Ideje elrugaszkodni az általánosítástól!

A szendvics desszertként való fogyasztása ugyanakkor váratlan és szórakoztató törekvés, amely sokkal különlegesebb élményt nyújthat, mint azt gondolnád. 

Rengeteg lehetőség közül választhatsz: olvadt fagylaltos szendvicsek csokireszelékkel, édes mogyoróvajas és lekváros afférok és néhány édes megoldás, amely desszerté varázsolja a legegyszerűbb szelet kenyeret is.

Mutatunk neked 3 olyan szendvics receptet, amelyek édes mámorba dédelgetnek téged is!

Áfonya, fehércsoki és mályvacukor fúzió 

Mindannyian a mályvacukorért – ez az első számú bűnös örömöm, amely a tűz fölött ropogós, meleg kérget és lágy, forró cukormázat ad hozzá a legborognósabb nyári naphoz is. Miért ne használhatnánk fel egy szendvics elkészítéséhez?

Hozzávalók:

  • teljes kiőrlésű szendvicskenyér
  • vaj
  • nagyobb mályvacukor 
  • 1 tábla fehér csokoládé darabokra törve
  • friss áfonya

Kezdődhet az alkotás: 

  1. A kenyereket pirítsd meg kenyérpirítóban vagy forró serpenyőben, majd minden oldalát kend meg vajjal. 
  1. Vágd mindegyik mályvacukrot három részre, és helyezz el három-három darabot a vajas kenyér két szeletén (a ragadós oldalával lefelé ez a legegyszerűbb!)
  1. A tetejét kend meg olvasztott fehér csokoládéval és szórd meg áfonyával, majd tegyél rá egy újabb szelet kenyeret.
  1. Óvatosan helyezd az egyes szendvicseket az előmelegített serpenyőbe, és grillezd körülbelül 1/2-2 percig, majd fordítsd meg és süsd meg a másik oldalát is.
  1. Vágd félbe mindegyik szendvicset, és már fogyaszthatod is az édes finomságot!

A klasszikus páros – nutella és eper

Van valaki, aki nem szereti a Nutella és az eper ellenállhatatlan ízkombinációját? Olyan, mint a csokoládéval bevont eper krémesebb változata, amelyhez még a mogyoró ellenállhatatlan íze is párosul.

Amire szükséged lesz:

  • kenyér
  • tejszín
  • tej
  • tojás
  • vanília kivonat
  • kristálycukor
  • liszt
  • sütőpor
  • őrölt fahéj
  • Nutella
  • vaj
  • porcukor
  • eper

Állítsuk össze a szendvicset:

  1. Egy turmixgépbe önts egy kevés tejet, tejszínt, tojást, vaníliát, kristálycukrot, lisztet, sütőport és fahéjat, majd a keveréket öntsd egy sekély edénybe.
  1. Merítsd a kenyerek oldalát a tojásos keverékbe, hagyj néhány másodpercet, hogy felszívja a massszát.
  1. Süsd aranybarnára a szeleteket, majd az elkészült kenyerekre helyezz egy púpos kanál Nutellát – a hő hatására ez pillanatok alatt olvadni kezd.
  1. Az epret helyezheted a kenyér közepére vagy a tetejére – ahogy neked jobban ízlik – utolsó lépésként pedig hintsd meg a szendvicset egy kevés porcukorral.

Grillezett sajtos szendvics – édes és különleges változat

Vágytál valaha arra, hogy a grillezett sajtos szendvicsed olyan ízű legyen, mint a sajttorta? Desszertre fel, hiszen sokkal egyszerűbb ezt elérni, mint gondolnád!

A bevásárlólistád:

  • vaj
  • kenyér
  • mascarpone sajt
  • meghámozott és főzött almaszeletek
  • karamell szósz

Készül az édes finomság:

  1. Kend meg vajjal minden szelet kenyér egyik oldalát.
  1. A nem vajas oldalára mehet egy nagy adag mascarpone sajt, egy kevés főzött alma és karamell szósz, ls ezt befedheted egy másik szelet vajas kenyérrel. 
  1. Melegítsd fel a serpenyőt közepesen magas hőfokra, majd mindkét oldalát 2-3 percig süsd, vagy amíg el nem éri aranybarna mivoltát Vágd félbe és élvezd forrón a szendvicset!

Sokkal egyszerűbb édes, desszertszerű szendvicseket készíteni, mint ahogyan eddig gondoltad, igaz?

Ideje kiprobálnod a recepteket vagy kifejleszteni a sajátodat, amelyben kísérletezhetsz a kedvenc édes összetevőiddel.

Neked melyik a kedvenc édes összeállításod?