Barion Pixel

Pikáns szendvics, falatka és hidegtál ötletek 

A fűszeres ételek szinte globális jelenségnek számítanak. 

Míg az ázsiai fogásokban a Thai Sriracha szósz dominál, addig az amerikaiak számára elképzelhetetlen lenne egy összejövetel csípős csirkeszárnyak vagy rágcsálnivalók nélkül, ahogyan az Erős Pista is gyakran előkerül, ha a vasárnapi húsleves felkerül az asztalra.

Míg sokan ódzkodnak a gondolattól, hogy a nyelvégetős finomságok felé nyúljanak, addig a csípős ízekért rajongók tábora számára elképzelhetetlen, hogy ne nyúljanak a jalapeno vagy az erős paprika irányába, ha étkezésről van szó. 

De miért szeretjük annyira a fűszeres ételeket?

Több, mint ízlés kérdése

Természetesen a legfőbb oka annak, hogy pikáns ételeket eszünk, az az, hogy szeretjük őket! Vágyunk a tüzes érzésre és a kellemesen csípő ízvilágra, amely gyakran ízletesebbé eheti az ételeket. 

Az ízlés mellett biológiai magyarázata is van annak, miért kívánjuk meg a fűszeres ételeket! Tudtad, hogy ha csípős vagy ételeket eszel, akkor a szervezeted endorfinokat bocsát ki? Ez egy olyan természetes fájdalomcsillapító, amely jó közérzetet és boldogságot kelt!

Nem csak az ízek hatása, de a textúra és az állag is nagyon fontos. A különböző paprikafajtáknak mind megvan például a saját ízvilága, amely lehet füstös, vagy akár gyümölcsös is, ahogyan a csípősség erőssége is változó lehet.

A legcsípősebb paprika jelenleg a Pepper X, amelyet csak az igazán bátraknak ajánlanak. Ez nem is véletlen, hiszen 3 millió Scoville-egységgel rendelkezik, amely hihetetlennek tűnhet. Gondolj csak bele: egy igazán erős, magyar paprika maximum 8000 Scoville-egységet tud produkálni.

Hátborzongató!

Ezen túlmenően a fűszeres ételek fogyasztása kulturális hagyomány is lehet, regionális különlegességek alapanyagaként. Felfedezheted a világ fogásait akár csípős ételeken keresztül is, hiszen szinte minden nemzet konyhájában megtalálhatóak a paprikák valamilyen formában. 

Lehet, hogy már elsajátítottad a tökéletes csípős levesek, pikáns húsok és főételek legízletesebb receptjeit, azonban a szendvicseknek is adhatsz egy tüzes csavart.

Ha nem tudod hogyan csináld, mi szívesen bevezetünk ebbe a világba!

Fűszerezd a szendvicseket!

A pikáns vajkrémek, szalámik és paprikák könnyedén feldobhatják a szendvicseidet, azonban van egy szuper, házi krémünk, amely kiváló és ízletes választás lehet, ha csípős szendvicsre vágysz!

Hozzávalók: 

  • kovászos kenyér 
  • avokádó, pépesítve
  • néhány gerezd fokhagyma, összenyomva
  • limelé
  • a kedvenc csípős szószod
  • bors

Nincs más dolgod, mint összekeverni a felsorolt hozzávalókat, majd folyamatos kóstolgatás során elérni azt a csípős ízt, amelyre vágysz.

Ezek után pirítsd meg a kenyeret és már mehet is a tetejére ez az isteni krém!

Ez a recept csodás mártogatós is lehet, így grissinivel, friss zöldségekkel vagy nachos chipsszel is fogyaszthatod! 

Készíts falatkákat!

A falatkák esetében érdemes igazán körültekintőnek lenni: nem szabad, hogy az egész szendvics lángoljon! Elég csak egy csipetnyi fűszeres mámor, és már készen is vagy!

Hozzávalók:

  • fehér kenyér
  • lágy krémsajt
  • chili paprika pehely
  • füstölt lazac
  • kapribogyó
  • kapor

Egy kis tálba keverd össze a krémsajtot a chili paprika pehellyel addig, ameddig krémes és egységes állagot nem kapsz belőle! Minden szelet kenyérre kenj ebből a keverékből.

Ezután jöhet a füstölt lazac, a kapribogyó és a kapor, majd egy újabb szelet kenyér.

Vágd félbe a szendvicset és már fogyaszthatod is ezt a csípős, frissítő finomságot! 

A hidegtál sem maradhat el!

Egy hidegtál összeállítása eszméletlen jó mulatság: a kedvenc alapanyagaid és ízeid elhelyezése egy tálcán hihetetlen ízélményt okozhat, így nem is csoda, hogy mi is odáig vagyunk értük! 

A hidegtálra érdemes különböző kenyérféléket helyezni: fehér, barna, rozsos, sokmagvas, grissini, kekszek.

Emellett friss zöldségekből és gyümölcsökből se legyen hiány: zeller, répa, paradicsom, szőlő, alma.

Ha pedig ideje teret engedni a csípős ízeknek, akkor a legjobb, ha pikáns szalámikat, pepperonit és fűszeres sonkákat választasz a húsfélék közül.

Természetesen a krémek szempontjából is széles a választék: csípős szószok, fűszeres hummusz vagy torma is legyen megtalálható a tálon.

A mi kedvenc, pikáns krémünk a mézes-mustáros verzió, amely csípős mustárral elkészítve lesz igazán ízletes!

Ne félj kísérletezni a csípős feltétekkel, alapanyagokkal és fejleszd ki a kedvenc csípős szendvics receptjeidet!

A mi TOP 1 termékünk a csípős verziók közül a mexikói pikáns szendvicsünk, amely egy egyedi recept alapján elkészített, enyhén csípős, fűszeres babkrém alappal csábít el, emellett pedig bab, jalapeno és kukorica is helyet kapott rajta. 

Add le a rendelésed a következő összejövetelre és ne felejts el kedvezni a csípős ízeket kedvelőknek sem!