Barion Pixel

A szendvicsek térhódítása – minket már megnyert, és téged?

Mikor reggel egyáltalán nincs időd a gyermeked tízóraiját az új szakácskönyved receptjei közül kikisérletezni, melyik az a gyors ötlet, amely megmenti a délelőttöt?

Melyik az az étel, amit szinte bármikor, bárhol, néhány alapanyag segítségével, villámsebesen el tudsz készíteni?

Milyen vacsora ötlettel rukkolsz elő akkor, amikor teljesen kimerülve érsz haza, ráadásul a bevásárlást is elfelejtetted megejteni?

Bár talán ez volt a világ leghosszabb és talán legegyszerűbb találós kérdése is, azért mi leleplezzük a megoldást:

a válasz minden kérdésedre, a szendvics.

Amellett, hogy a szendvicsek kényelmi szempontból viszonylag könnyen fogyaszthatók bármilyen környezetben, összeállításuk olyan egyszerű vagy bonyolult lehet, amennyire csak Te akarod.

Némelyikhez az összetevőktől függően alig vagy egyáltalán nincs szükség hőmérséklet-szabályozásra legalább négy órán keresztül, így akár hosszabb autóutakon vagy kirándulásokon is friss és finom csemegéd lehet.

Arról pedig még szó se esett, hogy ezt az ételt teljes mértékben a saját ízvilágodra szabhatod: a kedvenc zöldségeddel, az általad legkedveltebb világtáj ízeivel vagy a legfinomabb fűszereiddel percek alatt egyedi kombinációkat készíthetsz el.

Ez csak néhány ok, amiért annyira rajongunk a szendvicskért.

De hogyan is váltak a mindennapjaink részeivé?

Ahol még szendvics sem járt..

Bár ez fajta fogyasztási mód egyidős a hússal és a kenyérrel, a “szendvics” elnevezés csak a 18. században John Montagu, brit arisztokratának köszönhetően jelent meg a köztudatban.

Egy korabeli francia útikönyvből gyakran idézett beszámoló szerint “ a Sandwich grófja “ egy alkalommal felszeletelt húst és kenyeret kéretett a játékasztalhoz, hogy evés közben tovább tudjon hódolni a szerencsejáték szenvedélyének.

Több állítás szerint ezt a változatot csak a játékostársai terjesztették el róla:

valószínűbbnek tűnik, hogy ezeket a szendvicseket az íróasztalánál dolgozva ette, a világ pedig akkor szerzett tudomást róla, amikor egyre gyakrabban kérte ezt az ételt.

Hamarosan divat lett az európai kontinensen szendvicseket tálalni: azóta a szendvicset szinte minden nyugati konyhába beépítették, egyszerű elkészítésének, hordozhatóságának és végtelen választékosságának köszönhetően.

Bármilyen zsemle vagy kenyér, és szinte végtelen számú feltét, akár melegen, akár hidegen: ez a szendvics.

Az elmúlt évszázadok és évtizedek során a világ minden táján saját ízvilágukra formálták ezeket az emberek:

  • A brit tea mellé fogyasztott szendvicsek halpasztával, uborkával, vízitormával vagy paradicsommal töltött vékonyra vágott kenyérből készülnek.
  • A skandináv smørrebrød-t nyitott formában szolgálják fel, művészien komponált hal feltétekkel, szeletelt hússal és salátákkal.
  • Franciaországban a croissant népszerű alapja mind az édes, mind pedig a sós változatoknak.
  • Az Egyesült Államok szendvics formulákat dolgozott ki, a kettő közül a legsikeresebb a szeletelt csirkehúsból vagy pulykából, szalonnából, salátából és paradicsomból álló klubszendvics, valamint a sült marhahúsból, svájci sajtból, savanyú káposztából és orosz öntetből készült Reuben szendvics, amelyet feketén grillezve szolgálnak fel.
  • Gondolj csak bele, mennyi magyar különlegesség kerülhet egy kenyérre: körözött, kolbász, tepertőkrém, esetleg az örök klasszikus, a rántott hús.

Azóta a szendvics szinte a világ bármelyik táján feltűnhet mint reggeli, ebéd vagy vacsora ötlet, de a gyorsétteremi láncok is gyorsan kaptak az alkalmon:

gondolj csak a Subwayre.

Ezért bolondulunk érte mi..

A szendvicsek gyorsan, nagy rajongótáborra tettek szert: mindenki megtalálta benne azt a gyors, ízletes és kényelmes komfort ételt, amelyre vágyott.

Mi az oka annak, hogy a mi fejünket is elcsavarta?

  1. Sokoldalúság

Gondolj csak bele – vannak olyan ételek, amelyek tökéletesek a meleg nyári éjszakákra, vannak olyan fogások, amelyek a hideg, esős napokra alkalmasak, olyan receptek, amelyekre tavasszal vágyunk. 

Ennek ellenére azt gondoljuk, hogy bármilyen is az időjárás, a szendvics továbbra is az egyik legjobb út, amelyre ráléphetsz. 

Tegyük fel, hogy beköszöntött a tavasz, és vágysz néhány zsenge zöldre: a szendvics tökéletes alap a friss zöldségek halmozására. 

Most gyorsan ugorj előre, vagy hat hónapnyit egy fürge őszi vagy téli napra, amikor csak egy gőzölgő tál levesre és egy pirítós grillezett sajtos szendvicsre vágysz. 

Nyáron egy hideg szendvics becsomagolva elengedhetetlenné válik a családi piknikre vagy egynapos kirándulásra. 

A sokoldalúság a szendvicsek egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, egyszerűen azért, mert két szelet igazán remek kenyér közé szinte bármi beleillik.

Kísérletezz az ízekkel Te is!

  1. Tökéletes az egész család számára

Ha nagycsaládos vagy, vagy egyszerűen csak szeretsz enni egy jót a barátokkal, akkor megérted, hogy az embereknek általában vannak preferenciái. 

A szendvics – az az egyszerű, de mégis csodálatos kulináris remekmű – teljesen megfelel erre. 

A legkedveltebb sonka és sajt kombináció a gyerekeknek, pikáns melegszendvics neked, esetleg extra zöldséges szendvics az egészséges életmódot élő barátodnak?

Telitalálat!

Végre megfelelhetsz a gluténmentesen étkező húgodnak, válogatós hétévesednek, vagy a vegán párodnak anélkül, hogy egész nap különböző fazekak körül kellne sürögnöd és forognod, hogy mindenkinek készíts valamit, ami tökéletesen beleillik az étkezési mintájába. 

  1. Villámgyors

Az időhiánnyal biztosan mindannyian találkoztunk már életünk során.

Idegtépő lehet, de ennünk akkor is kell!

Ha minden hozzávaló kéznél van, nem sokkal nehezebb egy szendvicset elkészíteni, mint tíz perc: még akkor is, ha valami többre vágyunk egy szalámis kiadásnál.

Készíthetsz szendvicset olyan gazdagon vagy egyszerűen, ahogy csak Te akarod és kívánod, ez pedig igazán fantasztikus. 

Sorolhatnánk még hosszan, de nem tesszük: 

inkább azt ajánljuk, próbálj ki bártan ízkombinációkat, kísérletezz és fejleszd ki saját konyhádban a kedvenceidet.

Se időd, se pedig energiád nincs arra, hogy belevesd magad a szendvicsek rejtelmeibe?

Megmutatjuk, az elmúlt évek során milyen ínycsiklandozó variációkat fejlesztettünk ki: 

nézz körül!