Barion Pixel

Imádjuk a finom falatokat!

Az ötlet:

Mindig is bámulattal néztem a különböző rendezvényeken, esküvőkön, hogy a vendégváró falatok tárháza szinte a végtelenségig nyúl. A miniszendvicsektől kezdve a falatkákon át a mártogatós falatokig minden megtalálható a palettán, az ízvilágok variációi is szinte kimeríthetetlenek.

Eleinte csak lelkes fogyasztójuk voltam, de mivel felébresztette bennem a kreatív oldalamat is, a lelkesedésem hamar átcsapott a készítői, alkotói oldalra. Az embernek csupán a kreativitása szabhat határt, hogy akár néhány alapanyagból is mennyi különféle szendvics variációt készíthet el.
Mi a miniszendvics kategóriát kezdtük el alaposabban kivesézni, mely oszlopos szereplője már számos rendezvénynek, sőt mi több, maga a miniszendvics, vagy akár a falatka szendvics már a legtöbb eseményen a sós péksütemények, pogácsák, párnácskák teljes mértékű helyettesítője is.

Mi az a szendvics?

Érdemes azonban megállnunk egy szó erejéig amellett, hogy honnan is ered maga a szendvics, mitől is örvend ekkora népszerűségnek világszerte?
A szendvics alapvetően két szelet kenyeret, vagy kettévágott péksüteményt jelent, ami közé húst, sajtot, zöldségfélét, vagy lekvárt kennek. A szeleteket ízlés szerint vajjal, szendvicskrémmel, vagy olívaolajjal kenik meg.

A szendvics John Montagu Sandwich grófja révén vált ismertté a XVIII. században, aki a kártya iránti szenvedélye miatt vonult be a gasztronómia történetébe, mivel szenvedélyes kártyajátékosként nem akart felállni az asztaltól, amely mellett játszott. Azért, hogy egyen valamit, azt kérte a szolgáitól, hogy tegyenek neki egy szelet húst két szelet kenyér közé. Így lett aztán ő a világon mindenki által ismert szendvics feltalálója.
Közismerten elterjedt, hogy a szendvicset tízóraira, vagy uzsonnára fogyasztják inkább, de főétkezésként is egyre inkább elterjedt rohanó életünkben. Könnyű szállítása végett igazán praktikus étel például munkahelyen, piknikeken, vagy kirándulásokon is.


Egyre elterjedtebb vendégváró ételként is, hiszen szinte végtelen variációban, viszonylag gyorsan készíthető el, díszítésüknél is teljes mértékben kiélhetjük legkreatívabb énünket, illetve megfelelő tálalásuk esetén teljes mértékben higiénikus is. Kerti party, családi, baráti összejövetel esetén tökéletes választás, mely változatos, könnyed, de mégis tartalmas étel. Amennyiben van lehetőségünk a party-ra előre felkészülni, legalább előző napon, akkor egy gyors szendvicsrendeléssel lényegesen különlegesebbé tehetjük az eseményt, mintha gyorséttermi ételt, vagy pizzát rendelnénk.

A rendezvény lelke: a tökéletes Catering

Szeretnék néhány szó erejéig említést tenni a rendezvények néhány fajtájáról is, persze a teljesség igénye nélkül. Tudni kell rólam, hogy a főiskolán anno, mikor szakirányt kellett választani, én a lehető legnagyobb lelkesedésemmel a rendezvényszervezés mellett döntöttem. Nem bántam meg, sőt. Nagyon élveztem az összes előadást, bár mindig volt egy érzésem, hogy az, amit a könyvekben leírnak korántsem fog úgy megtörténni a valóságban, és hogy a legapróbb szervezési hiba is tud óriási problémát okozni. A rendezvényszervezésre főleg, de a turizmus és vendéglátás összes ágazatára is jogosan igaz, hogy itt minden is megtörténhet, és annak az ellenkezője is…


Minden rendezvény alappillére a vendéglátás biztosítása, az étel- és ital szoltáltatás, hiszen ez egy igen kedvező alapot teremt ahhoz, hogy összehozza a vendégeket. Ezt rendezvényeknél catering-nek hívjuk. Rendezvények esetében a catering szolgáltató biztosítja az eseményre az ételek, illetve az italok kiszállítását, és ott a szervezők kívánsága szerinti formában felszolgálja termékeit, legyen szó például állófogadásról, koktél party-ról, vagy finger food-ról. A cateringet szolgáltató cégek segítségével tehát lehetőség van tulajdonképpen bármilyen helyszínen rendezvényt szervezni (mely persze annak lebonyolítására alkalmas), és nem szükséges ezáltal étteremhez kötni az adott eseményt.
Ha már catering termékekről beszélünk, fejtsük is ki néhány szóban a jelenleg egyik legdivatosabb fajtáját, a finger food-ot.


A finger food egy összefoglaló elnevezése azon étkezési formáknak, amelyek során a vendégek számára már előre elkészített, apró falatkákat szolgálnak fel. Igazán felkapott formája lett a vendégváró étkeztetésnek, mivel evőeszköz használatára nincs szükség elfogyasztásukhoz. A finger food szervírozásához csupán tányérokra és szalvétákra lesz szükségünk, hiszen a finger food lényege, hogy a vendégek azt kézzel fogyasztják el, vagyis szó szerint kézből (is) ehető ételeket jelent – még ha néha villával, evőpálcával vagy éppen fogpiszkálókkal, mininyársakkal kiegészítve kínálják is őket.


Eleinte inkább kötetlenebb hangulatú rendezvényeken örvendett nagyobb népszerűségnek, bár már egyre elterjedtebb szereplője a legelegánsabb eseményeknek is. Jellemzően vendégváró falatka formájában használják, azonban az esemény jellegétől függően akár le is fedheti a teljes étkeztetés fogalmát.


A finger food állófogadásokhoz kapcsolható leginkább, mely az egyik legelterjedtebb rendezvény típus. Állófogadás esetén büféasztalon sorakoznak fel a különféle ételek és italok, melyeket a vendégek állva fogyasztanak el. Állófogadás alkalmával a vendégek szabadabban tudnak mozogni, mint például egy ültetett vacsora esetén, így kötetlenebbül tudnak beszélgetni, kapcsolatokat kiépíteni lényegesen szélesebb közben, hiszen ültetett vacsoránál szinte csak a mellettük ülővel kerülnek kontaktusba az emberek.


Az állófogadás tökéletesen beleilleszthető a legtöbb rendezvény fajtába, az esküvőktől kezdve a szendvics party-n át, szinte mindenhol kitűnő választás, hiszen általa lényegesen könnyebben biztosított a kapcsolatteremtés, kontaktus létrehozása, kötetlen beszélgetések.
Nézzünk is meg néhány rendezvényfajtát, melyekhez tipikusan az állófogadás áll a legközelebb.


Szendvics party: Szakmai jellegű fogadásról beszélünk, a kávészünetekhez hasonlóan, ami legtöbbször például konferenciákhoz, termékbemutatókhoz, tréningekhez (stb.) kapcsolódik, vagyis főleg az oktatással egybefüggő rendezvényekhez. A szendvics party hosszát tekintve eltér a kávészünettől, így 15-30 perc helyett 1-1,5 órás eseményről beszélünk, melyet főétkezések ideje alatt tartanak. Hosszabb időintervallumának köszönhetően lehetőségük van a résztvevőknek elmélyültebb eszmecserékre, gondolat megosztásokra is. Hagyományosan egy szendvics party alkalmával előre elkészített szendvicseket, miniszendvicseket, falatka szendvicseket, mártogatósokat, salátákat, aprósüteményeket készítünk elő a büféasztalokra, melyekből a vendégek kedvükre választhatnak és állófogadás keretén belül fogyaszthatják el.

Ha már az üzletiesebb szférát boncolgatjuk, nézzük is meg, mitől is olyan felkapottak a céges csapatépítők? A céges csapatépítő rendezvények hazánkban is egyre elterjedtebbek, még ha jelenlegi helyzetet nézve a vírusos helyzet csapdát állított ennek. Céges csapatépítőről beszélünk, mikor a cégek és a vállalkozások csapatépítő rendezvényeket szerveznek a kollégák részére.


Céges berkeken belül a dolgozók hatékonyságának eléréséhez, inspirálásukhoz elengedhetetlen szerepet játszanak a céges csapatépítő rendezvények, melyek keretében kollégáink sokkal kötetlenebbül tudják egymást megismerni, ami kapcsán munka során is könnyebben tudnak egymással kommunikálni, illetve jobban is tudnak együtt, csapatként dolgozni. A kollégák közötti jó kapcsolathoz, illetve magához a céghez, vállalathoz való szorosabb kapcsolódáshoz nagy mértékben járul hozzá egy-egy jól megszervezett céges csapatépítő program. Rengeteg formában megszervezhető, és megvalósításuknál is választhatunk teljesen egyedi megoldásokat is. Megrendezésre kerülhet céges családi napként, vagy akár sportnapként is, de népszerűek a több napos csapatépítő kirándulások, vagy az esti csapatépítő mulatságok is.

Miniszendvics, az egyik kedvenc

A finger food kategória oszlopos, igazán népszerű tagja, mely rengeteg variációban létezik. A legtöbb vendéglátó egység, ahol megtalálhatóak a finger food különféle változatai, igazán odafigyelnek már a különböző étel allergiákra, melyek sajnos egyre népszerűbbek társadalmunkban.

Jó hír viszont, hogy egyre több laktóz- vagy gluténmentes alapanyag áll már rendelkezésünkre, így az étel intoleranciát kiváltó agyagoktól mentes szendvicsek fogyasztása is teljes ízélményt tud már nyújtani. Számomra nagyon fontos volt már a kezdetektől, hogy teljes értékű megoldást tudjunk nyújtani mind a gluténmentesen, és mint a laktózmentesen étkező megrendelőink részére.

Nagyon sok ismerősünknek oda kell figyelnie, mi kerül az asztalára, hiszen okozhatunk igen kellemetlen helyzeteket a nem megfelelő alapanyag használatával. Mi szendvicseinkhez kapcsolódóan e két nagy csoport számára igyekszünk megoldást nyújtani. Emellett nagyon fontosnak tartom a fogyasztóink szakszerű tájékoztatását, mi is található adott szendvicsünkben, szendvics krémünkben, illetve azok milyen tápértékekkel rendelkeznek.

Ezzel kapcsolatban bármikor szívesen, készséggel nyújtunk tájékoztatást. Természetesen sok más, ételallergiát kiváltó anyag létezik, melyek részletes feltüntetése nagyon fontos adott termék esetén.
Ugyan szendvicskrémek esetén nem alkalmazhatóak édesebb ízviláguk végett, de mi például itthon a kávénkhoz mindig mandulatejet, vagy mogyorótejet használunk, melyek szintén laktózmentesek, növényi eredetűek, és kávéba szerintem finomabbak is.


De kanyarodjunk is vissza a miniszendvicsekhez, népszerűségük abban is rejlik, hogy fogyasztásuk nem nehezíti el gyomrunkat, mint egy meleg főétel elfogyasztása, és igazán különleges ízélményt tudnak okozni. Díszítésük is szemet gyönyörködtető, hiszen nagyon egyszerű szép, ínycsiklandozó szendvicseket készíteni, melyek igazán gusztusosan mutatnak minden kínáló asztalon.

Maga a miniszendvics a falatka szendvicsnél egy számmal nagyobb, mert elfogyasztásuk egy falattal ellentétben több harapásból áll. A falatka szendvicsek is egyre inkább népszerűek a különféle eseményeken, mely nevéből eredően egyetlen falatként elfogyasztható.

Készíts otthon miniszendvicset!

Vállalkozásunk megalakulása előtt hosszas kísérletezés folyt otthoni konyháinkban. Úgy gondolom kijelenthetem, hogy szendvicset készíteni mindenki tud, csak kreativitás és persze türelem kell hozzá. Szereted a különféle mártogatós ételeket? Szuper! Próbáld ki őket kenyérre kenve elkészíteni, némi díszítéssel. Nálam az egész ötlet Qatarban jött, mikor egyik barátnőmmel elmentünk egyik kedvenc juice bárunkba, ahol a megszokott papaya-mangó juice-om helyett avokádó juice-t kértem.

Semmilyen hozzáadott cukrot nem tartalmazott, és nagyon sűrű volt. Finom volt ugyan, azonban, mivel édes ízvilágot vártam, ebben a tekintetben csalódnom kellett. Imádom az avokádót, de addig csak salátába, vagy csak simán szeletelve, kenyérrel fogyasztottam. elindított bennem egy gondolatmenetet, miért is ne próbálnám ki akkor az avokádókrémet elkészíteni én, szendvicsként. Ugyan a guacamole krémet előszeretettel vásároltam már akkor is és fogyasztottam tortillával, valami letisztultabb ízvilágot képzeltem inkább el. Olyan jól sikerült ez a próbálkozásom, hogy ezt követően sorra kezdtem el szendvicskrémeket készíteni, megtanultam sok közel-keleti mártogatós krémet is készíteni, melyek receptjeit qatari barátaimtól kaptam, így mondhatom, hogy autentikusak.


A legfontosabb azonban, ha otthoni miniszendvics készítésre szánod magad, az az előkészület. Lényegesen kevesebb időt fog igénybe venni maga a munkafolyamat, ha már előre megtervezed, milyen szendvicseket szeretnél készíteni, illetve amennyiben szendvics krémekben is gondolkozol alapként, azokhoz megvan-e minden alapanyagod. Mi mindig a krémekkel szoktunk kezdeni, melyeket elkészülést követően rögtön hűtőbe teszünk. Ezt követi a sonkák, sajtok szeletelése, illetve reszelése. A zöldárut mi mindig tisztítottan, mosottan szerezzük be, azonban amennyiben nem előre mosott zöldséget vásároltál, nagyon alaposan tisztítsd meg azokat. a kenyerek felszeletelését közvetlenül a készítés előtt javaslom, hogy a kenyérszeletek legkevésbé száradjanak ki.


Rengeteg fantasztikus receptet találunk már interneten, különböző blogokban, szinte kimeríthetetlen a finomabbnál finomabb receptek tárháza, a díszítési, tálalási ötletekről nem is beszélve. A finom íz mellett ugyanolyan fontos (ha nem fontosabb), hogy mennyire gusztusosan, esztétikusan van elkészítve az adott miniszendvics, illetve, hogy hogyan van tálalva. Érdemes erre különös gondot fordítani készítésnél, még a legegyszerűbb felvágottas vagy sajtos szendvics is gyönyörűen feldobható hagyományosan némi salátával, paradicsommal, vagy akár brokkoli- vagy lucernacsírával. Szívből kívánok mindenkinek nagyon sok örömöt miniszendvicsek készítéséhez, számunkra minden egyes szendvics megalkotása boldogsággal teli, hiszen örömet okoz mindannyiunknak, ha valami szépet tudunk alkotni és azt boldogan is fogyasztják .

Miniszendvics készítés Oryx módra

Vállalkozásunk alapvető víziója, hogy csakis olyan alapanyagokból készítünk el bármilyen miniszendvicset, hidegkonyhai terméket, melyet mi is szívesen fogyasztanánk, illetve nyugodt szívvel kínálnánk barátaink, családunk számára is. A legjobb minőségű alapanyagokat használjuk, és amennyiben egy receptúra bevált, ahhoz grammra pontosan ragaszkodunk. Alacsony kategóriájú termékekkel is ugyan lehet dolgozni, de úgy vélem, ez már az alkotási folyamatot is megváltoztatja, arról nem is beszélve, hogy lényegesen könnyebb is dolgozni a jó minőségű alapanyagokkal.

Az alapanyagokat illetően természetesen friss alapanyagokról beszélünk, ahogy szendvicseink is közvetlenül szállítás előtt, frissen készülnek.
A kiváló alapanyagok mellett elengedhetetlen beszélnünk a higiéniai előírások maximális betartásáról is. Úgy gondolom, csak tiszta üzemben, fertőtlenített eszközökkel lehet dolgozni, makulátlan munkaasztalon.

A nem tiszta, vagy nem higiénikus munkakörnyezet káoszt is okoz, holott, ha rendszeresen karbantartott az üzem, a munka előtti, és munka utáni takarítás/fertőtlenítés is csekély időt vesz csak igénybe. Nagyon fontos még a hűtők rendszeres tisztán tartása is, hiszen lényegesen egyszerűbb letakarítani egy éppen akkor lecsöppent ételmaradékot, mintsem egy, már napok óta odaszáradtat.


Úgy vélem, kijelenthetem szendvicseinkről, hogy egytől egyig kézműves szendvicsek, és a legnagyobb odafigyeléssel készülnek. Van néhány szendvicsünk, melynek elkészítése ugyan valamennyivel időigényesebb, mint mi azt gondoltuk, de a végeredmény, az ízvilág viszont magáért beszél.

Finger food partyra

Nyár van, tombol a kerti party szezon, az otthoni grillezős, medencézős, iszogatós mulatságok meleg évszaka. Egyre több megkeresésünk van magánszemélyektől is, miszerint kerti party rendezéséhez rendelnek tőlünk szendvicseket.

Legtöbbször grillezős kerti party-hoz kapunk sok megkeresést, mivel miniszendvicseink tökéletesek vendégváró falatnak, a grillezés általában úgyis érkezést követően néhány órán belül kezdődik csak. Úgy gondolom, a vendégváró falatok megrendelése egy óriási segítség lehet a házigazdák számára is, hiszen sok előkészülettel jár amúgy is egy otthoni kerti party leszervezése is, pláne mai rohanó világunkban. Biztos vagyok benne, hogy én is ezt választanám .

Rendezvényre

Rengeteg cikkel találkoztam már azzal kapcsolatban, hogy mire figyeljünk oda egy rendezvény leszervezésekor, milyen buktatókkal lehet számolni, hogyan érdemes ezekre felkészülni. így inkább a hangsúlyt a catering-re szeretném fektetni. A rengeteg teendő mellett igazán nehéz még a végleges létszámot is megsaccolni.

Persze az ember vezet erről egy listát, azonban mindig lesznek olyan meghívottak, akik a rendezvényt az azt megelőző napon mondják le, így ehhez megfelelően kell egy becslést mindig számolnunk, hogy minden résztvevő számára legyen megfelelő mennyiségű étel is.

Fontos figyelembe venni a résztvevők életkorát, a rendezvény típusát, főként férfiakból, vagy hölgyekből áll-e össze a létszám. Amennyiben főleg férfi résztvevők lesznek rendezvényünkön, érdemes azt egyeztetni a cateringet biztosító céggel, hiszen úgy valamivel más adagokra lesz szükség. Mi rendezvények alkalmával 4-5 szendviccsel szoktunk számolni alapvetően, kortól, nemtől függetlenül. Vannak férfiak azonban, akik számára ez csupán egy előétel előtti fogásnak tudható be, így a cég által biztosított mennyiség aligha lesz elegendő minden résztvevő számára.


Amennyiben rendezvényre kapunk megkeresést, mindig gondosan átbeszéljük a megrendelőnkkel (persze a létszámon túl) a résztvevők életkorát, összetételét, a rendezvény típusát, illetve a helyi adottságokat. Ezt követően részletesen átbeszéljük, lesz-e a résztvevők között ételallergiával együtt élő személy. Volt már rá több példa, hogy a rendezvényszervezővel közösen megegyezve az összes szendvicsünket laktózmentesen készítettük inkább el, így biztosítva a laktózérzékenyek számára is a teljes kínálatot.

Gluténmentesen étkező résztvevők számára is kiváló lehetőséget biztosítunk, hiszen gluténmentes kenyerünk is nagyon finom, teljes mértékben vegán kenyérből készül. Ahhoz, hogy kiváló szolgáltatást tudjunk nyújtani, elengedhetetlen a megrendelő igényeinek teljes körű ismerete, így sokkal személyre szabottabban tudunk mi is készülni az adott eseményre.

Frissesség mindenek felett

Mint ahogy arról már korábban is szó volt, a minőségi alapanyagok mellett a friss hozzávalók használata miniszendvics készítése esetén elengedhetetlenül fontos.

Jó minőségű ételekre van szüksége szervezetünknek melyekben megtalálhatók a fontos vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok. Zöldségek esetén, például a friss saláták, a paradicsom is friss formájában tartalmazza a legtöbb értékes tápanyagot. Munkánk során minden hűtést igénylő alapanyagot szakszerűen tárolunk hűtőinkben, a bontott termékeket gondosan lecsomagolva, hogy azok a hűtés folyamán is megőrizzék friss állagukat, ezáltal nem száradnak ki, nem veszítenek minőségükből.

Szendvicseink frissen, kiszállítás előtt készülnek, melyeket hűtve szállítunk, így frissességük is garantált, mikor megérkeznek a megrendelőhöz. A friss állag megőrzéséhez viszont nagyon fontos a kiszállítást követően is hűtésükről gondoskodni még tálalásuk előtt.

És mivel a friss szendvicsekhez, falatkákhoz szükséges alapanyagok kiváló minőségűek, finomak és szemet gyönyörködtetőek, így garantált a házigazda/szervező sikere is, hiszen egytől egyig mind el fog hamar fogyni.

Zárásként

Rövid összefoglalónkkal igyekeztem kicsit mélyebben bemutatni, mit is csinálunk mi, milyen vízió szerint dolgozunk, illetve milyen elveket követünk.

Remélem hasznosnak találtad összefoglalónkat, amennyiben bármiben tudunk Neked segíteni szendvics illetve catering téren, kérlek keress minket bizalommal, és mi örömmel és legnagyobb hozzáértésünkkel fogunk segíteni Neked.