“Nem tudok kikelni az ágyból azokon a napokon, amikor a hőmérséklet alacsonyabb, mint a korom.”
Sokan érezzük így magunkat a hideg időjárás beköszöntével, hiszen a szürke égbolt és a hideg időjárás miatt a tél az év leginkább lehangoló időszakává válik.
Többet eszünk, többet alszunk és kevesebb energiánk van – a kint süvítő szél ellen pedig meleg takarókkal és hangos, komfortérzetet nyújtó filmekkel védekezünk.
Mit eszünk, ha hűvös van?
Úgy érzed, a téli bánatra csak a sültkrumpli, a gyorskaja és az édes nassolnivaló lehet orvosság?
A téli szezon arra késztethet bennünket, hogy életmódunk számos aspektusát, különösen az étrendünket változtassuk meg.
Sok ember számára az étel a kényelem és a melegség elsődleges forrásává válik egy olyan időszakban, amikor az edzés és a házból való kimozdulás gondolata kevésbé vonzó.
Az étrendünkben bekövetkezett változások gyakran télen súlygyarapodással és az immunrendszer működésének romlásával járnak, ami azt jelenti, hogy csökkenhet a téli betegségekkel szembeni leküzdési képességünk.
Az egészséges, vitaminban és étel csoportokban gazdag táplálkozás a téli hónapokban számos előnnyel járhat egészségedre és érzelmi jólétedre, leginkább pedig az immunrendszeredre vonatkozóan.
Egészséges és laktató alternatívák, percek alatt
Teljesen érthető, ha semmi kedved pepecselős ételeket készíteni, bevásárolni a boltban és órákat ácsorogni a tűzhely mellett.
Ilyenkor lép életbe: valamit, egyszerűen és gyorsan. Bármit.
Gondoltál már arra, hogy finom szendvicsekkel kísérletezz?
Persze, hogy nem!
Pedig sokkal különlegesebb kompozíciókat, ízeket és recepteket próbálhatnál ki, mint amelyekre valaha gondolni mertél volna.
Hoztunk neked 3 olyan szendvics receptet, amelyek biztoan megmelengetik a szívedet a leghidegebb napokon is.
Szendvics ötletek a téli időszakra
- Tökéletes és pikáns – sajtos melegszendvics
A grillezett sajtos szendviccsel szerinted sem lehet mellélőni? Szerintünk sem, azonban finomítani mindig lehet rajta. Mutatjuk, hogyan csináld!
Hozzávalók: krémsajt, reszelt mozzarella sajt, reszelt cheddar sajt, apróra vágott zöld chili vagy jalapeno, majonéz, fokhagymapor, só, fehér kenyér, paradicsom, vaj
- Egy kis tálban keverd össze a krémsajtot, a reszelt sajtokat, az általad választott csípős alapanyagot, a majonézt, a fokhagymaport és a sót.
- A keveréket helyezd a kenyerekre, a tetejére tegyél néhány szelet paradicsomot, majd fedd be egy újabb szelet kenyérrel.
- A szendvicsek külsejét kend meg olvasztott vajjal. Egy nagy serpenyőben pirítsd meg a szendvicseketközepes-alacsony lángon, amíg aranybarnák nem lesznek, nagyjából mindkét oldalon 3-4 percig.
Kész is! Máris élvezheted ezt a szívmelengető pikáns, sajtos finomságot!
2.) Frissítő energiabomba – zöldséges zsebecskék
Úgy érzed, teljesen le vagy merülve? Egy igazi vitaminbombára vágysz, amelyet könnyen elkészíthetsz és igazán ízletes is? Van egy ötletünk!
Hozzávalók: kenhető krémsajt, napraforgómag, só, pita kenyér, paradicsom, uborka, friss gomba, avokádó.
- Egy nagy tálban keverd össze a krémsajtot, a napraforgó szemeket és a sót.
- Oszlass el körülbelül 2 evőkanálnyit minden pita belsejében.
- Vágd fel a paradicsomot, az uborkát és az avokádót vékony szeletekre, a gombát pedig ízlés szerint készítsd el.
- A zöldségeket helyezd a pita belsejébe és már indulhat is a lakoma!
Így biztosan élmény lesz a vitamindús ételek fogyasztása! Ha szívesen feldobnád valami húsfélével ezeket a kis zsebecskéket, mi a pirított baconre esküszünk!
3.) A desszertek rajongóinak – mogyoróvajas és gyümölcsös csoda
Nem tudsz lemondani a finom, lágy krémekről? Mindent imádsz, aminek köze van a mogyoróvajhoz? Ideje feldobni a szokásos szendvicsedet!
Hozzávalók: krémes mogyoróvaj, ropogós kenyér, közepes alma, arany mazsola, őrölt fahéj
- Kend meg mogyoróvajjal a kenyeret.
- Pucold meg az almát és vágd vékony szeletekre.
- A megkent kenyér tetejét dísztítsd almával és mazsolával, majd szórd meg a tetejét fahéjjal.
El is készült a gyümölcsös finomság, amely biztos, hogy hamar a kicsik és a nagyok kedvencévé válik!
Próbáld ki receptjeinket, ha pedig úgy érzed, ma a kísérletezés helyett inkább profikra bíznád magad, akkor nézz körül a zárt szendvicseink, falatkáink és hidegtálaink között, hogy egy csettintés alatt szívet melengető falatok kerülhessenek az asztalra.