Barion Pixel

Ezek az őszi szezonális zöldségek és gyümölcsök nem maradhatnak le a hidegtálakról

Minden évszaknak és hónapnak megvannak a maga zöldségei és gyümölcsei, amelyek abban az időszakban érnek meg. Ilyenre példa a nyári szezonban termő görögdinnye, amit elfogyaszthatunk akár a strandon, akár otthon, vagy a téli hónapokban teát főzhetünk az akkor fellelhető csipkebogyóból.

Az ősz beköszöntével pedig eljött az őszi zöldségek és gyümölcsök szezonja is, amelyek ismertetőjele, hogy lassan érők. Emellett hatalmas vitaminforrások, és rengeteg ásványi anyag található meg bennük. 

Ismertetünk néhány őszi zöldséget és gyümölcsöt, amiket bátran felszolgálhatsz vendégeid számára hidegtálon!

Az egyik alappillér: zöldségek

Amennyiben ételkompozíció készítésére adjuk fejünket, egyből eszünkbe jutnak a zöldségek. Bemutatunk párat, amelyek az őszi hidegtálak összeállításakor nem szabad elfelejteni: 

  1. Salátafélék

Legyen szó fejes salátáról, jégsalátáról, vagy akár madársalátáról: a salátafélék minden esetben jó választásnak bizonyulnak. Bár nem csupán az őszi szezonban teremnek, az egyik leggyakrabban felhasznált zöldségekről van szó.

Saláta keverékeket készíthetünk belőlük, de akár salátaágyként is szolgálhat húsoknak, sajtoknak. Ezen kívül kiváló díszítőelemei egy-egy hidegtálnak.

  1. Padlizsán

A padlizsánt bár több évszakban is lehet kapni, őszi szezon egyik zöldségeként tartják számon. Legtöbbször sütve vagy grillezve tálalják, azonban egyik közkedvelt felhasználási módja a krémkészítés. A padlizsánkrémet lehet tálalni mártogatós tálon, vagy akár kenyérre kenve is. 

  1. Zellerszár

Az októberig szedhető zellerszár utánozhatatlan élményt nyújt evés közben, hiszen egy lédús, mégis roppanós zöldségről van szó, ami ráadásul egy igazi vitaminbomba.

Hidegtálakon legtöbbször mártogatós szószokhoz tálalják a friss zellerszárat, azonban néha megtalálhatjuk az almás zellersalátában is, amit majonézzel készítenek el.

  1. Torma

A torma olyan gyökérzöldség, amit késő ősszel lehet szedni, talajban hagyva azonban akár tavaszig is kitart. Csípős íze miatt nem mindenki kedveli, azonban a hidegtálak egyik visszatérő eleme. Klasszikus hidegtálakon gyakran előfordul a sonkába tekert tormakrém.

Gyümölcsök a hidegtálon

Bár inkább a zöldségek mondhatóak a hidegtálak gyakran felmerülő részeként, nem felejthetjük el a gyümölcsöket sem. Az alábbiakban bemutatunk néhány őszi szezonban is termő gyümölcsöt: 

  1. Alma

Az alma igazán sokoldalúan felhasználható gyümölcs, és nem csak az őszi szezonban terem, egész évben elérhető a boltok polcain vagy a kertekben fajtától függően. Egy régi mondás szerint “minden nap egy alma – az orvost távol tartja”. Igazi vitaminbombának mondható, és zamatának köszönhetően az ételekből sem marad ki. 

Egy hidegtálon megtalálhatjuk akár franciasalátában, akár sajtok kísérőjeként is.

  1. Paradicsom

Az általánosságban zöldségként kezelt és fogyasztott paradicsom van, aki szerint igazából gyümölcs, mivel a növény virágjából fejlődik ki a termés, ami magokat tartalmaz. Felhasználása és termesztése azonban jobban hasonlít a zöldségekére. Zöldség vagy gyümölcs, az biztos, hogy sokak étrendjében meghatározó szerepet tölt be a paradicsom

A legtöbb hidegtálon fellelhető, hiszen szinte minden ízvilágba beilleszthető; akár salátába keverve, mártogatva, vagy magában is fogyasztható.

  1. Szőlő

A szőlő kifejezetten őszi gyümölcsnek mondható, hiszen augusztus közepétől egészen október végéig teremnek hazánkban fürtökön. Legtöbbször magában fogyasztjuk, azonban az ételekhez társítva is előfordul: gyakran sajttálak kiegészítőjeként találkozhatunk vele.

  1. Füge

Ez a mediterrán növény már hazánkban is fellelhető, hiszen egy jó ízű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsről van szó. A fügét gyümölcsös tálakhoz szokták tálalni, de jól illik sonkákhoz, sajtokhoz, salátakeverékekhez is.

Jönnek a vendégek, sok a tennivaló

Egy-egy hidegtál kigondolása, eltervezése és összerakása időigényes feladat lehet. Hagyd, hogy ezt a terhet átvállaljuk, hogy vendégeid fogadására tudj koncentrálni a konyhai feladatok elvégzése helyett!

Válassz gondosan összeállított hidegtálaink közül, amelyeken a zöldségek, gyümölcsök, húsok és sajtok tökéletes harmóniában jelennek meg!

Glutén- és/vagy laktózérzékeny vagy? Jelezd felénk, és a tálak összerakásakor nem használunk fel glutént vagy laktózt tartalmazó alapanyagot, illetve elkülönítjük a munkafolyamatokat a többi termékünktől.