Barion Pixel

Egzotikus szendvics ötletek a világ minden tájáról

Biztosan számodra is ismerősen cseng ez a közhely:

“ Az ember szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. ”

Nos, okkal olyan elhíresült mondás: teljes mértékben igaz, hiszen ki tudna ellenállni a legfinomabb falatoknak? 

Az étel képes összehozni az embereket: sőt, életed legemlékezetesebb pillanataihoz is visszavezethető, például egy csodálatos vacsorához a családoddal, az esküvődhöz, vagy akár egy külföldi utazáshoz is.

Ahogyan felfedezed a világ különböző tájairól származó ízeket, meglepődve tapasztalhatod, hogy az emberek olyan ételeket fogyasztanak, amelyekre lehet, hogy te sosem gondoltál ízletes falatként:

remélhetőleg ihletet kapsz arra, hogy kilépj a komfortzónádból és kipróbáld ezeket az új recepteket.

Utazz az ízekért!

Minden recept sokkal több annál, mint hogy csillapítja az étvágyunkat.

A legtöbben szeretünk utazni: a városnézés, az új emberek megismerése, a rengeteg emlék – de a legjobb az egészben az étel.

Az ételek különböző kultúrákról, történelmekről és identitásokról mesélnek, és nincs izgalmasabb annál, mint kipróbálni a világ minden tájáról származó új ízeket, és egyre többet és többet megismerni.

A világ különböző területein annyi új íz és étel fedezhető fel, hogy biztosan minden utazásod során akadni fog valami újdonság, amit kipróbálhatsz. 

Miért érdemes ellátogatni más országokba és kipróbálni ezeket a nemzetközi fogásokat? 

Mert a lehetőségek végtelenek.

1. Olyan ételeket fedezhetsz fel, amelyeket még soha nem próbáltál

Olyan sok étel létezik más országokban, amelyeket talán soha nem kóstolnál meg, ha nem utaznál Magyarországon kívülre. 

Az utazás egy új helyre kényezteti az ízlelőbimbóidat az autentikus ízprofilok és ételek egy teljesen új skáláján, amelyek egyébként hiányoznának a repertoárból. 

2. Áthatóbban megismerheted a már megszokott ételeket

Míg teljesen új ételeket fedezni egy idegen országban csodálatos, ugyanúgy az, ha kipróbálunk egy olyan ételt, amit már sokszor ettünk, és teljesen új ízt találunk benne. 

Például az olaszországi mozzarella sajtnak sokkal több és intenzívebb íze van, mint a legközelebbi élelmiszerboltban lévőnek. Az íze és az állaga annyira eltérő lehet, hogy úgy tűnhet, mintha először próbálnál ki egy ételt.

3. Bővítheted a szakácskönyved

Ha egy új országot látogatsz meg, új ételeket próbálsz ki, és új ízeket tapasztal meg, azt érdemes megpróbálni elkészíteni otthon, a konyhában is. Persze, lehet, hogy nem pont olyan íze lesz, mint annak a tésztának, amit Rómában ettél, de biztosan lenyűgözöd majd vele a vendégeket.

Az utazás és az új dolgok kipróbálásának egyik legjobb része az, ha hazahozod azt a tudást, amivel korábban nem rendelkeztél, ezért érdemes ezeket a lehetőségeket kihasználni. 

Próbáld ki őket otthon!

Ha nincsen lehetőséged az utazásra, vagy sokkal szívesebben kísérleteznél a saját konyhádban, akkor sem kell lemondanod a nemzetközi ízek kipróbálásáról, hiszen erre is van megoldás! 

Az interneten rengeteg olyan autentikus recept fellelhető, amely a megszólalásig hasonlít az adott ország kulináris csodájához, így ezeket akár te is elkészítheted.

A szendvicsek szerelmeseiként mi is összegyűjtöttük neked néhány olyan nemzetközi finomságot, amelyet könnyedén és rövid idő alatt elkészíthetsz.

Tamago Sando – japán tojásos finomság

A fehér kenyérszeletek közé bújtatott tojássaláta – ez a Japán tojásos szendvics, a Tamago Sando, egy időtlen snack, amely Japán minden kisboltjában megtalálható. A töltelék krémes, a kenyér pedig puha – vannak, akik azt állítják, hogy ez a legjobb tojásos szendvics, amit valaha kóstoltak.

Hozzávalók:

  • 3 nagy tojás 
  • 4 szelet japán stílusú szendvicskenyér
  • sós vaj
  • negyed teáskanál cukor
  • tengeri só, ízlés szerint
  • őrölt fekete bors, ízlés szerint
  • 2 teáskanál tej
  • 2 evőkanál japán majonéz

Tojássaláta elkészítése:

  1. Tedd a tojásokat egy közepes lábasba, és önts fel annyi vízzel, hogy nagyjából 3 cm-rel ellepje őket. Közepes lángon forrald fel a vizet, majd 12 percig főzd a tojásokat.
  1. A főzés befejeztével tedd át a tojásokat jeges vízbe és hagyd teljesen kihűlni, hámozd meg a tojáshéjakat.
  1. A meghámozott tojásokat tedd egy tálba, és villával törd össze. Próbáld meg a tojásfehérjét apró, azonos méretű darabokra törni.
  1. Adj hozzá a cukrot és sót, frissen őrölt fekete borsot és a tejet. Kóstold meg, és ha szükséges, sózd, borsozd még.
  1. Add hozzá a majonézt és jól keverd össze.

A szendvics összeállítása:

  1. Tegyél ki egy tányérra két szelet kenyeret. Mindkét kenyérszeletet kend meg vajjal, majd egyenletesen oszlasd el a tojássalátát rajta.
  1. A másik szelet kenyeret a tetejére tesszük, kivajazott oldalával lefelé, és a szendvicset két tányér közé helyezzük, hogy kissé összenyomódjon.
  1. Pihentesd 5-10 percet, majd vágd le a kenyér héját és vágd félbe a szendvicset. 

Készen is van az ázsiai krémes, laktató és zamatos finomság!

A maradékot légmentesen záródó edénybe helyezve legfeljebb 2 napig tárolhatod a hűtőszekrényben.

Csirkés, parmezános szendvics – szenvedélyes olasz ízek

Ha szereted az olaszos ízeket és a klasszikus, sütőben sült parmezános csirkét, akkor el fogsz ájulni a hagyományos étel szendvicses változatától. Még egyszerűbb a sütős verziónál, mert főzőlapon kevesebb mint harminc perc alatt elkészíthető!

Ezeket szerezd be:

  • liszt
  • 1 nagy tojás
  • zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • filézett csirkemell
  • só, ízlés szerint
  • bors, ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • paradicsomos tésztaszósz
  • provolone sajt
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • 3 evőkanál sótlan vaj, olvasztva
  • 2 ciabatta, hosszában kettévágva
  • 1 tépett friss bazsalikom levél, díszítéshez

Így készítheted el:

  1. Helyez el három különálló tálat egymás mellé – az egyik tálba helyezz lisztet, a második tálba felvert tojást, a harmadikba pedig keverd össze a zsemlemorzsát a parmezán sajttal.
  1. A csirkemelleket vágd egyforma méretűre, mindkét oldalukon sózd és  borsozd.
  1. A szeleteket mártsd bele a lisztbe, hogy mindkét oldalukat bevonja, és rázd le róluk a felesleget, ezután a tojásos tállal ismételd meg ezt, végül pedig forgasd bele a morzsás keverékbe, és óvatosan nyomkodd meg őket, hogy a lehető legtöbb alapanyag rájuk ragadhasson. 
  1. Egy nagy serpenyőben közepes lángon hevítsd fel az olívaolajat és süsd addig a csirkét, míg aranybarna kéreg nem keletkezik rajta.
  1. A csirkemellre kanalazz egy kevés paradicsomszószt, és tegyél rá két szelet provolone sajtot. Fedd le, amíg a sajt megolvad, majd tedd félre az elkészült húst.
  1. Egy kis tálban keverd össze az olvasztott vajat és a fokhagymát. Kend meg ezzel a felvágott ciabattát, majd pirítsd meg őket serpenyőben.
  1. Tedd rá a pirított kenyeret egy nagy vágódeszkára majd állítsd össze a szendvicseket úgy, hogy a kenyér alsó felére egy kevés csirkemellet teszel, rá pedig tépett friss bazsalikomot helyezel. A tetejére kerüljön fel a ciabatta másik fele.

El is készültünk!

Érdemes még melegen tálalni, hiszen így lesz olyan ízletes ez a szendvics, mintha csak Róma gyönyörű utcáin fogyasztanád.

Színes és ízletes szendvics – a dánok specialitása

A skandinávok híresek a rozs szendvicseikről – csak egy falat ebből a dán receptből, és megérted, miért. Próbáld ki ezt a kifinomult szendvics receptet, szerintünk ez egy remekmű.

A bevásárlólistád:

  • fél vöröshagyma, nagyon vékonyra szeletelve
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • sózott vaj
  • rozskenyér
  • 4 evőkanál majonéz
  • 2 közepes főtt cékla, vékonyra szeletelve
  • 2 retek vékonyra szeletelve
  • 4 kemény tojás, negyedelve
  • friss kapor
  • savanyú uborka

Kövesd ezeket a lépéseket:

  1. Keverd össze a vöröshagymát és az ecetet egy tálban, hagyd a keveréket 20 percig állni.
  1. Közben a kenyérszeletek egyik oldalát vékonyan megkenjük vajjal, majd elosztjuk közöttük a majonézt. A kenyér tetejére helyezzük a felszeletelt céklát, a retket, a keménytojást, az ecetes lilahagymát és a kaporleveleket.
  1. A tálaláshoz szórjuk meg kis kockákra vágott savanyú uborkával, és ízesítsük tengeri sóval és fekete borssal.

A majonéz és a kemény tojás krémességét ecetes lilahagyma és savanyú uborka vágja át, míg a főtt cékla kellemes édességet ad – ez a tökéletes szendvics. 

Próbáld ki nemzetközi finomságainkat anélkül, hogy ki kellene mozdulnod otthonod kényelméből.

Ha nem szívesen kísérleteznél, nézz szét kínálatunkban: több különleges, egzotikus szendviccsel is találkozhatsz, ráadásul semmi mást nem kell tenned, mint megrendelni őket, mi pedig már szállítjuk is!