Barion Pixel

Hogyan készülj fel a felkészülhetetlenre és kerüljön gyorsan az asztalodra finom, látványos szendvics, ha sürget az idő?

“A filozófiám alapja, hogy “cogito ergo sum” – gondolkodni és létezni viszont csak akkor tudok, ha jóllakott vagyok.” A bölcsesség Carlo Pedersoli nevéhez fűződik, de erre még kevesen kapják fel a fejüket. Viszont ha Bud Spencerként emlegetem az olaszok legendás színészét, neked is rögtön beugranak a western és bunyós filmek hatalmas nyaklevesei vagy társának, Terence Hillnek a neve. A rokonszenves filmsztár a való életben is szerette a hasát, nemcsak a filmvásznon. Erről tanúskodik étel- és életrecepteket felvonultató könyve is, aminek minden oldala azt sugallja az olvasójának, hogy teli hassal egyszerűen minden könnyebb. De mit tehetünk, ha nincsen időnk fakanalat ragadni és főzni?

Versenyfutás az idővel

Manapság az ételkészítésnél sokaknál fő szempont a gyorsaság, és az idő, ami szélsebesen tud fogyni, amikor szükségünk lenne rá. Az időhiány néha mindenkit megtréfál, de akadnak olyanok is, akik saját bevallásuk szerint is százlakatos örök rabságban állnak vele. Versenyt futnak az idővel, és a megérdemelt nyugodt étkezésnek csak az illúziója marad számukra. Ismerős a történet? Van az úgy, hogy keresztül húzzák a terveinket és nem úgy sülnek el a dolgok, ahogyan azt jó előre elterveztük. Van az úgy, hogy minden igyekezetünk ellenére nem jutunk el a konyhánk küszöbéig se. Megnyugtatásként, időnként mindannyian egy cipőben járunk.

Amikor elúszik a vacsorára szánt idő

Háziasszonyként az egyik legijesztőbb rémálom amibe belecsöppenhetsz az, amikor a család hamarabb és farkaséhesen érkezik haza a játszótérről, gyerekek az edzésről vagy a különóráról. A “lassan neki kellene állni a vacsorának” gondolat hirtelen értelmét veszíti és felpörögnek az események. A percek robognak, te pedig ott állsz a hűtőszekrényed ajtaja előtt, villámgyorsan lefuttatod a tartalmát, vajon mit találsz benne, ami kihúz a pácból. Aztán szikraként pattan ki a szendvics ötlete a fejedből és belecsapsz túlélő mentőöveket gyártani.

Titkos varázsgömbbel a zsebedben, vagy ha látnád a jövőt nem lenne gondod, de ilyen szuper képességek hiányában okozhat fejtörést az efféle váratlan helyzet. Másik véglet, amikor zsúfolt napra készülsz és már előre tudod, hogy legalább annyira kiszámíthatatlan lesz az időbeosztásod, mint a heti ötöslottó nyerőszámai. Ilyenkor is két percenként záporoznak majd feléd a “mit eszünk?” és a “van valami ennivaló?” kérdések, de legalább már nem kapkodva és ötlettelenül kell helyt állnod az ilyen rázós helyzetben.

Érkezik a segítség

Ha veled is előfordultak már hasonló esetek, akkor jól tudod, hogy a mindig bevetésre készen álló, csak a vacsoráig kitartó, de egyébként laktató szendvics a végén akár feleslegessé is teheti a vacsorafőzést. Jó, ha észben tartod, a klasszikus és zárt szendvicseken, miniszendvicseken kívül a mártogatósok tömérdek mennyiségű ropogós zöldséggel karöltve is mind-mind a segítségedre siethetnek a kritikus pillanatokban.

Állítsd az időt saját térfeledre szövetségesként, azaz jöjjenek azok a tippek, amelyek téged is megmenthetnek::

1, Zsákmányolj újdonságokat

Bevásárlólistádra csempéssz néhány különleges hozzávalót, amivel még a legunalmasabbnak induló szendvicsedet is képes leszel feldobni. Amellett, hogy mindenkit meglepsz velük, az ízükben sem fogsz csalódni. Találj új  kedvenceket és parádézz velük. Próbálj ki például különféle csírákat, brokkolicsírát, póréhagyma csírát, isteni finomak, és igazán látványosan díszítik fel szendvicseid. 

2, Legyél kalandor

Bátran a kísérletezgess, nem kell foggal-körömmel ragaszkodnod a szakácskönyv vagy a szomszéd néni javaslataihoz. Turbózd fel a saját ötleteidet, ne ragadj hozzá az egyhangú, megszokott szendvicseidhez. Készíts saját recept alapján kenőket, teszteld le őket, és ha több időd lesz, töltsd fel a legjobbal az éléskamrádat. Kincset fognak érni a húzós napokon. Mi imádjuk a lazackrémet, vagy a tonhalkrémet, melyek elkészítése pofon egyszerű, rengeteg különféle recept alapján készíthetők. Lazackrémhez például tökéletesen illik a mascarpone, amellyel egy igazán selymes állagú krémet kapunk. Halas kenőkhöz pedig tökéletesen illik a frissen vágott kapor, illetve némi frissen facsart citrom, vagy lime lé. Mártogatósként frissen végott zöldségekkel, grissinikkel, de szendvicsekhez krémként is tökéletes választás. 

3, Ugorj fejest a fűszerek világába

Ha találsz néhány ajándékpercet és érdekel a konyhaművészet, tanulmányozd a fűszerek világát. Nemcsak kenőid, mártogatósaid lesznek tőlük utánozhatatlanok, de tökélyre fejlesztheted velük a főzési tudományodat is és mennyei ebédek, vacsorák kerülnek majd ki kezeid közül. Murakami Rjú szerint a fűszerek feltüzelik a lelket, miért ne tüzelhetnék fel a te tányérodat is?

4, Látszódjon, aminek látszódnia kell

Ha igazán látványos, szemnek tetszetős szendvicseket akarsz letenni az asztalra, akkor felejtsd el a mazsolaszem nagyságú, nagyítóval is nehezen megtalálható feltéteket. A zöldségek büszkén díszelegjenek a sajtok mellett, a salátaágyon pikáns kolbászkarikák helyezzék kényelembe magukat. A tálalásnál akár a szivárvány minden színével is játszadozhatsz, mint az őszi szél a falevelekkel. 

5, Gyakorlat teszi a mestert

Rendszeresen lepd meg magadat vagy a szeretteidet látványos falatokkal, ne csak akkor amikor beüt a krach. Így az éles bevetésnél már gyakorlottan, szinte mesterként fogod készíteni a szendvicseket, mártogatósokat, de legfőképpen egy szempillantás alatt a család legnagyobb örömére. Gyorsaságod meghálálják a morzsák nélkül maradt tányérjaikkal.

6, Vedd kezedbe az irányítást

Ha végképp vesztésre állsz az üres hasak megtömésében vívott küzdelemben, keresd fel az Oryx ízek weboldalát, inspirálódj tőlünk. Szendvicseink, hidegtáljaink, mártogatósaink mind mind hosszú kísérletezések eredményei, melyeket weboldalunkon képek kíséretében találsz. 

Ahogyan az Oryx ízeknél csináljuk 

Szendvics készítés egyszerű, gondolhatják a laikusok. Talán egy lasagne-val nem vetekszik a bonyolultsági fokuk, de ha igazán jóval és látványossal szeretnénk előrukkolni, akkor legalább annyi körültekintést igényelnek, mint az éttermi étlapon szereplő társaik.  

Mi olyan ételek készítésébe vágtuk a fejszénket, amelyek bármelyik étkezés egészséges helyettesítői tudnak lenni, köszönhetően annak a sok-sok zöldségnek, finomságnak, amivel vevőink találkozhatnak. Egészségünk érdekében figyelnünk kell a reggelire, de a többi étkezést sem hanyagolhatjuk el. Ezt figyelembe véve alkalmazkodunk a megrendelőink kívánságaihoz a kiszállításnál: aki szendvicseket uzsonnázna, ahhoz uszonnaidőben, aki délben hidegtálat szeretne enni, ahhoz ebédidőben érkezünk. Sőt, szendvicseink már esti házibuli sztárvendégeiként is debütáltak. 

Szem előtt tartjuk, hogy minőségi alapanyagokat használjunk, amelyek egyben garanciái is az ízletes szendvics és falatka elkészítésének. Kínálatunkkal szeretnénk választ adni arra a kérdésre, hogy mit tehetünk, ha rohanó életmódunkba egyszerűen nem sikerül belesűrítenünk az ebéd vagy vacsorafőzést, de szeretnénk jóllakottan, energiától kicsattanva visszatérni teendőinkhez.

Szeretettermékek, mintha saját családunknak készülnének

Gazdag és folyamatosan bővülő választékunkban mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Szendvicseinknél sokmagvas, rozsos, fehérkenyér baguette vagy gluténmentes kenyér alapra kiadós feltét kerül, amelyek felsorolása legalább annyi ideig tartana, mint egy Oscar-díjas film stáblistájának az elolvasása. Húsos, halas, vegetáriánus, vegán szendvicseink közül bárki ihletet meríthet sajátja elkészítéséhez, ha szorítja az idő. Az utóbbi időben divatossá vált mártogatósaink egyedi receptúra alapján születtek meg. Folyamatosan azon törjük a fejünket, milyen új ízélményt nyújtsunk vevőinknek, hogy már az első harapás és ízlelés után beleszeressenek a választásukba. Szendvicseinket, falatkáinkat, mártogatósainkat és legfiatalabb családtagunkat, a hidegtálakat maximális odafigyeléssel készítjük el, ahogyan művész a festményét. Bátran valljuk, hogy minőség, kifinomult ízvilág és esztétika találkozása jellemzi a termékeinket. 

Gyerekekre is gondolunk

A szendvics mindig beválik, és külön jó hír, hogy a legkisebbek is szeretik, főleg ha mókásan elkészített, állatokat utánozós falatokkal próbálkozunk náluk. A felfedezés öröme a mi malmunkra hajtja a vizet, a gyerkőc pocakja ellenállás nélkül megtelik és több idő marad az igazán fontos teendőkre: egymásra és a közös játékra. Éppen ezért rendelhető gyerekzsúrokra és más alkalmakra Oryx gyerek szendvics is.

Útravalóul

Bármit is teszel le az asztalodra a szeretteid elé a lényeg a mögötte rejlő, szívből jövő törődés szándéka, amire Thomas Moore szavai is utalnak. “Minden étkezésben ott lakozhat a lélek, egy különös varázs; elég hozzá egy csöppnyi odafigyelés, képzelet és figyelmes gondoskodás.” Csak bátran, mert teli hassal tényleg minden könnyebb.