Barion Pixel

A hódító bagelek története

Számodra mi az az étel, amit bárhol és bármikor meg tudnál enni?

Mindannyiunk számára van egy olyan étel, amihez szinte mindig kedvünk van: ami akkor is kihúz minket a pácból, amikor már sok-sok ideje megy a tanakodás, hogy mi is lenne az, amit szívesen ennénk.

Sokaknak ebbe a kategóriába tartoznak a szendvicsek is – gyorsan megvan, minden hozzávaló megtalálható otthon, és ha kedvünk tartja, akkor kísérletezni is tudunk, hogy egy új, potenciális kedvenc szendvics kombinációt fedezzünk fel! Arról nem is beszélve, hogy a szendvics szinte bármelyik napszakban, bármilyen étkezéshez fogyasztható. 

Nem csak a szendvics tartalmát illetően, hanem a szendvicskenyerek között is tudunk válogatni. Valaki a fehér kenyeret szereti, valaki a barnát vagy a félbarnát, de van olyan, aki a magvas kenyerekre esküszik. 

Sőt – nem is kell feltétlen kenyeret választani a szendvicskészítéshez! Megannyi zsemle, kifli és bagett közül tudunk válogatni, hogy elkészítsük azt a szendvicset, ami számunkra a kívánt ízvilágot nyújtja.

Ezek mellett a bagel szendvicsek is hatalmas népszerűségnek örvendenek – és nem csak az Egyesült Államokban! Európában és hazánkban is rengetegen kedvelik a bagel szendvicseket. 

De miért is lett a bagel ilyen népszerű?

A kezdetek: a bagelek útja a népszerűség felé

Sokan a bagelt az Egyesült Államokkal asszociálják: ami teljesen érthető, hiszen sok külföldi, amerikai tartalomgyártó videójában feltűnik a bagel.

Amerikai népszerűsége ellenére a bagel Európa szívéből kezdte meg világhódító útját. 

Egészen a 14. századig visszamenőleg találtak feljegyzéseket a bagelről – azonban ezt akkor még obwarnazek néven ismerték, ugyanis a bagel szülőföldje nem más, mint Lengyelország. 

Elsősorban lengyel zsidók készítettek bagelt a szülő anyukáknak ajándékba. Ez a bagel egy kicsit másabb volt azoknál, amiket ma találunk a boltokban – sokkal vékonyabb és nagyobb lyukúak voltak, azonban ezt a régi, hagyományos verziót Krakkó utcáin még ugyanúgy árulják!

Azonban amikor a 20. században a német csapatok bevonultak Lengyelországba, rengeteg családnak menekülnie kellett, és Amerikában próbáltak meg új életet kezdeni. A II. Világháború borzalmai elől menekülő lengyel zsidók az Államokban is ugyanúgy készítettek bagelt. Először New York városában kezdett el az amerikaiak között egyre nagyobb népszerűségre szert tenni, ahol egy emigrált zsidó készített és árult bageleket. Amióta pedig piacra került, a bagel belopta magát az emberek szívébe!

A legnépszerűbb bagelek

Lássuk hát, hogy szeretitek Ti – a bagelek rendkívül változatos ízekben vannak jelen a piacon, azonban ezek közül is vannak olyanok, amik örök slágernek számítanak. 

A toplista élén nem más, mint az áfonyás bagel áll. Ez az édes bagel egy tökéletes napindító reggeli, vagy akár uzsonna is lehet! A bagelt lehet fogyasztani különböző gyümölcsökkel, mint például banán vagy eper, esetleg mellé egy kis joghurtot is ehetünk. 

Hasonló népszerűségnek örvend a fahéjas bagel. A fahéjas bagelt nyugodtan megkenheted lekvárral vagy mogyoróvajjal, és egy kávé kíséretében egy mennyei ízvilágban lehet részed!

Az édes bagelek mellett egy sós fajta is rendkívüli népszerűségnek örvend – ez nem más, mint az “everything”, avagy a sokmagvas bagel. Ezt többféleképpen is lehet készíteni, de általában szezámmag, lenmag és napraforgómag szokott szerepelni a bagelek tetején. Erre a bagelre kerülhet tojás vagy szalámi is egyaránt, szinte bármihez megy!

Bagel szendvicsek, amikre nem tudunk nemet mondani

Nem csak bagelek vannak, amiknek nem tudunk ellenállni, hanem bagel szendvicsek is, amik nagyon közel állnak a szívünkhöz!

Az egyik ilyen a baconos bagel. A bagelt vajkrémes alapon megpirítjuk, majd pirított bacon szeletek kerülnek rá, friss salátával és paprikával, amihez tojás szeletek is párosulnak az igazán energizáló ízvilágért.

A tojás nem csak baconnel, hanem önmagában is megállja a helyét – ki tudna ellenállni egy mennyei, tojáskrémes bagelnek? Friss zöldségekkel és madársalátával pedig a bagel által nyújtott élmény még különlegesebb lesz!

Ha sajtrajongó vagy, akkor fogadni mernénk, hogy a sajtos bagelek a kedvenceid! Nekünk a mozzarellás bagel a személyes kedvencünk, ha sajtokról van szó. Pláne, ha a mozzarella mellé egy extra kis fűszeres ízvilág is társul – ez a sajt a pesto és a bazsalikom mellett képes igazán tündökölni.

A lazac talán nem az a feltét, ami először eszedbe jut bagel készítés közben, pedig remek választás! A füstölt lazac szeletek krémsajttal, lilahagymával, rukkolasalátával és paradicsommal igazi üdítő harapnivalónak bizonyulnak.

Kóstold meg te is az Oryx bagel szendvicseit!

Te is szívesen megkóstolnád valamelyik bagel szendvicset a fentiek közül?

Ha igen, akkor van számodra egy jó hírünk: kínálatunkban az összes megtalálható, megannyi más bagel szendviccsel egyetemben!

A bagel szendvicsek nem csak egyéni fogyasztásra, hanem összejöveteleken való felszolgálásra is egyaránt alkalmas. Legyen szó céges partiról vagy baráti összejövetelről, ha szeretnél valami különlegeset belevinni az adott alkalomba, miért is ne dobnád fel a bulit szendvicsekkel?

Kínálatunkban megtalálsz kisebb szendvics falatkákat és pékárukat is, illetve finomabbnál-finomabb hidegtálaink közül is tudsz válogatni – a vendégeid biztosan értékelni fogják a kreatív harapnivalókat!

Hiszen egy szendvics az az étel, amit bárhol és bármikor szívesen fogyasztunk, azonban mégis akkor a legfinomabb, ha a mennyei ízeket olyan emberek társaságában élvezhetjük, akik számunkra fontosak.