Barion Pixel

Az őszi szezonális alapanyagok és szendvics ötletek 

Újra itt az ősz! A nappalok rövidülnek, az éjszakák korábban kopogtatnak az ajtón, és a hőmérő sem kúszik már olyan magasra. 

Az ősz szezonális változásaival együtt jár az az érzés, hogy mi is szívesen megújulnánk. A motiváltságon és a plusz lendületen kívül az ősz rengeteg varázslatot rejteget még, amelyeket érdemes megcsodálnod

A fák levelei gyönyörű árnyalatokba borulnak – a levelek gyönyörű narancssárgává és bordóvá válnak, így üdvözlik a változó évszakot.

Az utcák és a parkok csodálatosak – éjszaka a város fényeinek csillogása, és a lehullott levelek csodálatos kilátást nyújtanak, így igazán varázslatos élmény egy kellemes, őszi séta.

Az esős idő szezonja is beköszönt – ez pedig lehetőséget ad az esőben való táncolásra, vagy a szoba melegében való olvasásra, miközben az esőcseppek lágyan kopogtatnak az ablaküvegen.

Újra jól esnek a forró ételek és italok – a főtt ételek, a forró tea és kakaó jobban esik ősszel és télen, mint bármely más évszakban. Dőlj hátra, pihenj és lazíts a gőzölgő tálak és bögrék társaságában.

Kötött pulóverek, puha kabátok – a hűvösebb idő beköszöntével a melegebb, divatos darabok is előkerülnek a szekrényből, a réteges öltözködés pedig rengeteg stílusos lehetőséget rejt magában.

Gyertyák minden mennyiségen – habfürdőzéshez, olvasáshoz, ebédhez, vacsorához, pihenéshez? Minden alkalom tökéletes a gyertyagyújtásra!

Közeleg a karácsony – amikor beköszönt az őszi szezon, az ünnepi izgalom érzése kezd fellángolni benned. Ideje beszerezni az első ajándékokat, kigondolni az idei dekorációt vagy az ünnepi menüt.

Sütőtökre fel – Biztosan te is hallottál már a sütőtökkel fűszerezett tejeskávéról és egyéb tökízű finomságokról, ezeket pedig érdemes mind megkóstolni, hiszen ellenállhatatlanul finomak!

A sütőtökön kívül rengeteg olyan őszi termés van még, amelyeket érdemes minél többször fogyasztani, kihasználni az intenzív ízeket. De melyek is ezek a finomságok pontosan?

 

 

Őszi, szezonális alapanyagok

Ősszel végre kiélvezhetjük a tavasz kemény munkájának bőségét, és olyan ízletes gyümölcsöket és zöldségeket fogyaszthatunk, amelyek másik évszakban nem olyan finomak, vagy nehezen fellelhetőek.

Akár a legközelebbi szupermarketben vásárolnál be, akár a helyi gazdaságokat támogatnád és a legközelebbi termelői piacra mennél, ezekből az őszi gyümölcsökből és zöldségeket érdemes betárazni!

  1. Alma

Az édes vagy fanyarabb, savanyú almákat kedveled inkább? Egy biztos: az alma ősszel a legfinomabb és a legropogósabb! Több száz fajtát találhatsz belőlük, így a megszokott változatokon kívül érdemes új verziókat is kipróbálni belőle!

A legjobb: pitékhez, szószokhoz, húsokhoz és sajtok mellé.

  1. Cékla

Nincs több befőttes üvegbe zárt, tartósított cékla! Vásárold meg nyersen, majd készítsd el belőle saját “ befőttedet “. Hidd el, érdemes, hiszen a cékla ízei így lesznek az igaziak!

A legjobb: meleg vagy hideg köretként, savanyítva, főzve.

  1. Padlizsán

Ez a varázslatos lila szín semmihez sem fogható! Válassz kemény, fényes padlizsánt, puha, sötét foltok nélkül, ezután pedig készülhet is belőle a főétel, a krém vagy a saláta.

A legjobb: krémként – tésztákon, pirítóson, salátákban és főételként is, akár rántva.

  1. Fehérrépa

Talán eddig azt gondoltad, hogy a fehérrépa leveseken kívül semmilyen más ételben nem állja meg a helyét: meg fogsz lepődni! Bizonyos fajtái nyersen is fogyaszthatók, így rengeteg lehetőséget rejtenek magukban!

A legjobb: pörköltekhez, köretekhez vagy nyersen, nasiként fogyasztva

  1. Körte

Ne aggódj, ha a vásárolt körte túl keménynek tűnik: más gyümölcsökkel ellentétben a körte betakarítás után érik meg. Igazi őszi gyümölcs az alma mellett, amely pürésítve, sütve és karamellizálva is mámorító ízélményt nyújt!

A legjobb: önmagában, szószként, süteményekben, salátákban, püré vagy lé formájában.

Természetesen nem kell hosszú órákig tartó sütés-főzésbe kezdened akkor, ha kísérleteznél a szezonális hozzávalókkal.

Mit szólnál, ha villámgyorsan készíthetnél egy-két őszi szendvicset?

 

Oszi szendvics

 

3 szívmelengető, őszi szendvics ötlet

  1. Sajtos-körtés melegszendvics

Egyszerű és gyors őszi ebédek – erre van most szükségünk! Ha nincs időd, energiád vagy kedved egy kiadós, őszi lakoma elkészítésére, akkor ez a különleges melegszendvics lesz a te megmentőd!

Hozzávalók:

  • 1 érett körte kimagozva és felszeletelve
  • cheddar sajt vékonyra szeletelve 
  • vaj
  • kenyér
  1. Melegíts fel egy serpenyőt, vajazz meg két szelet kenyeret, majd a vajas oldalával lefelé helyezd a serpenyőbe.
  1. A kenyér tetejére körteszeleteket és sajtot tegyél, majd egy újabb szelet kenyeret.
  1. Addig süsd a szendvicset, amíg az alja meg nem pirul, nagyjából 3-5 percig, majd fordítsd meg adj még 3-5 percet a másik oldalának is.

Már fogyaszthatod is ezt az őszi különlegességet!

Tipp: Ha szeretnél egy kis édes ízt is a szendvicsedbe, használhatsz karamella szószt, vagy juharszirupot is!

2.  Gyönyörű és finom – céklás finomság

Elég csak a cékla ikonikus színére gondolnod, hogy tudd, ez a szendvics telitalálat lesz! Néhány zöldséggel kiegészítve igazi vitamin és ízbomba!

Hozzávalók:

  • kenyér 
  • olívaolaj 
  • vaj 
  • fokhagyma, apróra vágva 
  • bors 
  • főtt cékla szeletelve 
  • vörösborecet 
  • kicsavart citromlé 
  • alma, szeletelve
  • bazsalikomlevél
  • sajt, szeletelve 
  • avokádó szeletek
  1. A kenyeret kend meg fokhagymával kevert olajjal, szórd meg egy kevés borssal és a serpenyőben pirítsd meg picit, amíg nem kap egy kicsit barnásabb színt.
  1. A céklaszeleteket nyomkodd össze villával, majd egy kevés citromlével és egy minimális olívaolajjal keverd el – kész is a szendvicskrém!
  2.  Az almaszeleteket szórd meg egy kevés bazsalikommal, majd pirítsd meg őket egy picit.
  1. Vágj néhány avokádó szeletet, majd az összes hozzávalót tetszőleges sorrendben helyezd el a kenyéren.
  1.  Azonnal tálalhatod, egy kis olívaolaj pedig kellemes hatás nyújt majd a szendvics tetején.

Kész is ez a céklás ízbomba!

Tipp: Szinte bármilyen zöldséget használhatsz, a határ a csillagos ég!

3. A legfinomabb padlizsános baguette 

Ropogós, selymes, édes és fűszeres egyszerre? Ez a padlizsános baguette recept minden igényedet kielégíti majd! Laktató, friss, őszi és üde, emellett pedig bárhol és bármikor elfogyaszthatod. Kell ennél több?

Hozzávalók:

– padlizsán

– só

– olívaolaj

– tojás

– reszelt parmezán sajt

– majonéz

– mozzarella sajt, vékony szeletekre vágva

– feketeerdő sonka

– kisebb baguette

  1. Vágd vékony szeletekre a padlizsánt, majd süsd meg a sütőben.
  1. Egy nagy tálban keverd össze a tojást és a reszelt parmezánt, a padlizsánokat pedig mártsd a tojásos tésztába, majd olajban süsd puffadásig.
  1. A sült padlizsánt tedd rácsra, hogy lecsepegjen róla az olaj.
  1. Ideje összeállítani a szendvicseket! Vágd fel a baguettet, majd kend meg mindkét oldalát majonézzel. 
  1. A padlizsán szeleteket rétegezd a kenyérre, és tegyél a tetejére egyenlő arányban a mozzarellát és feketeerdő sonka szeleteket. Helyezd rá a tetejét, és kész is!

Padlizsános szendvics? Egyszerű, nagyszerű és finom!

Tipp: Ha egy kis csípősre vágysz, feldobhatod a szendvicset zöldpaprikával vagy csípős szósszal. 

 

Kísérletezz az őszi, szezonális alapanyagokkal, kóstold meg az ezekből összeállított szendvicseket vagy válassz kínálatunkból valami igazán finomat.

Szóljon az idei ősz az ízekkel való játékról, felhőtlen főzésről és izgalmas ételek teszteléséről!

Neked melyik a kedvenc őszi zöldséged, gyümölcsöd?