Barion Pixel

Így hozhatod ki a legtöbbet a leghétköznapibb hozzávalókból is

 

Te is a főzőműsorok nagy rajongója vagy?

Kinek ne lenne szemet gyönyörködtető és szórakoztató látvány, ahogyan a szakács finom alapanyagok halmazából ínyenc ételeket készít. 

A villámgyors zöldségszeleteléstől, a serpenyő sercegésének kielégítő hangjától és az esztétikus tálalástól biztosan a te szádban is összefut a nyál.

Észrevetted már, hogy a séfek gyakran úgy tesznek ezekben az adásokban, mintha a fürjtojás, a Szent Jakab kagyló és a Carolina reaper paprika szinte minden háztartásban megtalálható lenne?

Pedig ez természetesen a legtöbb esetben közel sincs így.

Hétköznapi alapanyagaink a konyhában

 

  • Zöldségek

Nem is kérdés, hogy a zöldségek a legtöbb háztartásban jelen vannak, hiszen például a hagyma és a fokhagyma szinte minden étel alapját képezi. Emellett gyakori jelenség a burgonya és a répa is, ahogyan általában a paradicsom is megtalálható a spejzban.

  • Gyümölcsök

Ha nincs is feltétlenül egy gyümölcstálhoz elegendő alapanyagod, abban biztosan vagyunk, hogy valamilyen gyümölcs a te konyhádban is díszeleg. A legáltalánosabb gyümölcs az alma, de a legtöbb esetben a szezonális gyümölcsök is helyet kaphatnak az otthonodban. Nyáron a dinnye, ősszel a szőlő, télen a narancs és a mandarin, míg nyáron az eper vagy a cseresznye dominálhat.

  • Fűszerek

Nincs recept só és bors nélkül! Természetesen emellett még rengeteg “alapnak” számító fűszer van, mint például a bazsalikom, az oregánó, a petrezselyem, a kömény, a koriander, a babérlevél, a fahéj és természetesen a hazai ízek szerelmesei számára nélkülözhetetlen íz:  a pirospaprika.

Ezek azok az alapanyagok, amelyek jó sokáig elállnak, így elkerülhető a plusz bevásárlás időzítése a hétre, hiszen ezeket bármikor elő tudod kapni a szekrényből. Ilyenek a konzervek (készételek, tonhal, bab), a szárazáruk (rízs, zabpehely, cukor), a tésztafélék, az olaj, a zsír és az cet.

  • Húsfélék

A húsfélék tökéletesen elállnak a fagyasztóban, így a csirkemell, csirkecomb, a sertés és a marha is bármikor kéznél lehet, ha főzésre kerül a sor. A különböző felvágottak is gyakori vendégek lehetnek a hűtőben, így ha egy finom szendvicset ennél, nem kell lemondanod a húsról sem.

  • Tejtermékek és tojás

A tej, a vaj és a sajt alapvető hozzávalónak számít, ezek szinte minden hűtőben vagy kamrában megtalálhatóak manapság. Népszerű még a tejföl és a natúr joghurt is – a legtöbb salátaöntet alapja -, ahogyan a gyümölcsjoghurtok is, amelyek frissítő desszertként dobhatják fel a napodat. A hűtő ikonikus alakja a tojás is, amelyből bármikor finom reggelit, főételt vagy vacsorát lehet varázsolni. 

Nem kell problémát jelentenie annak, hogy nincs otthon kalamári, csicseriborsó vagy marhaszegy, ugyanis ezekből az egyszerű, hétköznapi hozzávalókból is elképesztően finom ételeket készíthetsz.

Nem csak a főzést igénylő ételek, de a szendvicsek is lehetnek igazán zamatosak annak ellenére is, hogy olyan alapanyagokat használsz az elkészítésükre, amelyek minden háztartásban megtalálhatóak.

Alap szendvicsek, ALAPanyagokból 

Miből áll egy átlagos szendvics?

  • Kenyér
  • Zöldségféle (saláta, paradicsom, paprika)
  • Húsféle (sonka, szalámi)
  • Krém (vaj, szendvicskrém)
  • Sajt

Lehet, hogy unalmasnak hangzik ez az egyszerű hozzávalókból készült felállás, azonban ha jól párosítod az egyszerű ízeket, valami olyan finomságot készíthetsz, amelyre te sem voltál felkészülve. 

Mutatunk neked 3 olyan alapanyagból készült szendvicsötletet, amelyet akár a cikk elolvasása után is elkészíthetsz, hiszen minden hozzávaló ott lapul a konyhádban!

 

  1. Egyszerű de nagyszerű tojássalátás szendvics 

Olyan alap szendvics receptre van szükséged, amelynek az elkészítéséhez nem lesz szükséged semmi különlegesre, az íze mégis extra lesz? Ez a tökéletes tojássalátás szendvics! 

Hozzávalók:

  • tojás
  • lilahagyma
  • paradicsom
  • kapor vagy bazsalikom
  • natúr joghurt
  • majonéz
  • mustár
  • só és bors
  • kenyér

Készítsük el a szendvicset: 

  1. Főzd meg a tojásokat, majd ha kihültek és meghámoztad őket, törd őket össze villával, míg krémessé nem válik az állaga.
  1. A hagymát apróra vágd, majd helyezd a tojással teli tálba a fűszerekkel együtt és keverd össze az összes hozzávalót. A mustárral és a majonézzel a saját ízlésedre formálhatod az ízeket.
  1. Pirítsd meg a kenyereket, helyezd rá a salátát és egy-két paradicsom szelettel és egy kevés hagymával tedd rá a pontot az i-re! Végül pedig zárd le a szendvicset egy újabb szelet pirított kenyérrel!

Már fogyaszthatod is a tojásos csodát, amely ámde hétköznapi összetevőkből készül, mégis finom, laktató és izgalmas uzsonna élményt nyújt. 

 

2. BLT szendvics a hétköznapiság jegyében

Mi is a BLT? A BLT a bacon, saláta és paradicsom rövidítése, amely hosszú idők óta a legnépszerűbb alapanyag összeállítást jelenti szendvicsfronton. Egyszerű, gyors és kevés hozzávalóval is különleges lehet  – főleg ezzel a tejfölös szósszal!

Ezeket készítsd ki a pultra:

  • kenyér
  • bacon szeletek
  • paradicsom
  • salátalevél
  • só és bors
  • majonéz
  • tejföl
  • mustár

Kezdődhet a munka:

  1. A ropogós bacon szeleteket készítsd el serpenyőben vagy sütőben, ahogyan te szereted!
  1. Egy kis tálban keverd össze a szósz hozzávalóit, amely a majonéz, tejföl, a mustár és a fűszerek. Kóstolgasd folyamatosan és adagold a hozzávalókat addig, amíg el nem éred a vágyott ízt.
  1. Enyhén vajazd meg a pirítós mindkét oldalát, és serpenyőben közepesen magas lángon pirítsd aranybarnára. 
  1. Kend meg az elkészült pirítósokat 1 evőkanál szósszal, erre mehet a saláta, majd a paradicsom, és a bacon. 

Már kész is van ez a krémes finomság, amely a maga egyszerűségében is magával ragadó ízélményt nyújt!

 

3. Változatos zöldségek kenyérköntösben

Ha felhasználnád a zöldségeket, amelyekből az utóbbi időben betáraztál, de a saláta nem opció – valami másra vágysz – akkor ez a szendvics lesz a megmentőd. Bátran adj hozzá a megadottakon kívül más zöldségeket is, hiszen minden íz csak hozzáad az élményhez!

Amire szükséged lesz:

  • majonéz
  • bazsalikom
  • petrezselyem
  • citromlé
  • só és bors
  • teljes kiőrlésű kenyér
  • paradicsom
  • uborka
  • vöröshagyma
  • sárgarépa
  • saláta
  • sajt

Lássunk neki: 

  1. A majonézből, a bazsalikomból, a petrezselyemből, a citromléből, a sóból és a borsból készíts ízletes krémet, amely a roppanós zöldségek kiegészítője lesz.
  1. Az uborkát, a hagymát és a paradicsomot vágd vékony szeletekre, a répákat pedig hosszú vékony csíkokra.
  1. A szendvics összeállításához kend meg egy bőséges adag krémmel minden szelet kenyeret, és tedd rá a zöldségeket, majd a sajtot. 

Ez a vitaminbomba hétköznapi hozzávalókból áll, mégis ódákat fogsz zengeni róla. Frissítő, gyors és nagyszerű, emellett pedig vegetáriánus megoldás is. 

Természetesen mi is szeretünk az alapabb összetevőkkel kísérletezni, így a kínálatunkban is megtalálható rengeteg egyszerű alapanyagokból készített szendvics.

Te melyiket kóstolnád meg?