Barion Pixel

Szendvicsötletek sajtmámorban – ezek a kedvenceink 

Forró és nyúlós esetleg hideg és bársonyos?

Levesként, főételben vagy desszertben jelenik meg?

Izgalmas recepteken keresztül van bemutatva, vagy csak bekapsz belőle egy falatot?

Bármilyen formában kerül elénk a sajt, egyszerűen nem tudunk neki ellenállni!

De miért szereti mindenki a sajtot?

Mert finom, és sokoldalú.

Rengeteg különböző fajtájának köszönhetően te is megtalálhatod a kedvencedet! Az intenzív ízekért rajongsz, vagy sokkal inkább szereted a visszafogott zamatokat? Nem kell aggódnod, hiszen temérdek lehetőség vár arra, hogy megkóstold, ha a sajtról van szó.

Emellett pedig grillezheted, megolvaszthatod és akár mártogatóst is készíthetsz belőle, felhasználhatod salátákhoz, szendvicsekhez, pizza- és tésztaételekhez, desszertekhez! Párosíthatod borral, gyümölcsökkel, magvakkal vagy ha elég bátor vagy, akár más sajtokkal is.

Szinte mindig jobbá teszi az ételt!

Akkor sem kell aggódnod, ha laktózérzékeny vagy, esetleg állati eredetű ételeket kizáró életmódot folytatsz, hiszen manapság már sok-sok olyan sajtot találunk a boltok polcain, amelyek teljes mértékben növényi eredetűek, így neked sem kell lemondanod ízéről vagy textúrájáról. 

Lenne ennyi alternatív lehetőség a fogyasztására, ha nem kedvelné mindenki?

Az 5 legnépszerűbb sajtféle

1. Mozzarella sajt  – Olaszország

A mozzarella a lágy sajtok egyik fajtája, amely melegítéskor megolvad, könnyedén forróvá és nyúlóssá válik. A legismertebb sajt fajtaként előszeretettel használjuk pizzákban, tésztákban, szendvicsekben, vagy bármely más fogásban.

2. Cheddar sajt – Anglia

A cheddar az egyik legtáplálóbb sajtfajta, amely magas fehérje- és kalóriatartalmának köszönhető. Íze és savanyúsága a korával növekszik, így igazán intenzíven befolyásolhatja az étel ízét. Ez a sajt nem túl krémes, leggyakrabban grillezéshez és főételekhez használjuk.

3. Trappista sajt – Franciaország

Hazánkban a legismertebb sajt a trappista, amelyhez a legnagyobb biztonsággal és szeretettel nyúlunk, bármilyen recepten is dolgozunk éppen. Ez a félkemény sajt könnyen reszelhető, olvasztható, íze pedig kellemes, így tökéletes kiegészítője az intenzív fűszerezésű fogásoknak. 

4. Feta sajt – Görögország

Emlékszel, arra amikor először ettél feta sajtot? Ezt az egyszerre sós és savanyú sajtot nehéz kóstoláskor hová tenni, hiszen igazán különleges. Egyedi és olykor megosztó íze ellenére gyakran ez az első választásunk salátákhoz és levesekhez, amely krémességének köszönhető.

5. Gouda sajt – Hollandia

Ha kerülnéd a keserű, savanykás, sós ízeket, akkor az édeskés gouda lehet a te kedvenced. Ezt a sajtfajtát leginkább rakott ételekhez használjuk, de makarónihoz, grillezéshez, salátákhoz és szendvicsekhez is bevetjük olykor-olykor.

Olykor nehéz lehet eldönteni, melyik sajtot is vedd le a bolt polcairól, hiszen előfordulhat, hogy nem mersz elrugaszkodni a megszokott választásodtól.

Hidd el, megéri!

Bátran vásárolj kéksajtot, brie-t vagy edamit és kísérletezz az ízekkel!

Mutatunk neked 3 olyan sajtmámor szendvicset, amely biztosan magával ragad majd!

3 varázslatosan sajtos szendvics

Szalámis szendvicskülönlegesség kéksajttal

Ha eddig ódzkodtál a kéksajttól, tudnod kell, hogy semmihez sem hasonlítható ízt kerültél el eddig. Hagyd, hogy egyedisége elvarázsoljon ebben a pofon egyszerű szendvicsben! 

Hozzávalók:

  • dijoni mustár
  • 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • citromlé
  • olívaolaj 
  • fekete bors
  • ropogós kenyér
  • majonéz
  • olasz szalámi
  • krémes kéksajt, morzsolva
  • rukkola

Kezdődhet az alkotás:

  1. Egy tálban keverd össze a mustárt, a fokhagymát, a citromlevet, a sót és a borsot, majd lassan keverd hozzá az olívaolajat. Sűrű, tejszínes állagot kell elérned, de ha túl sűrűre sikerül, egy kevés vízzel orvosolhatod. 
  1. Vágd fel a kenyeret, és minden szeletet kenj meg majonézzel, szórj rá egy kevés rukkolát, majd csepegtess rá egy keveset az előzőleg elkészített mártásból. Próbáld meg elkerülni, hogy a kenyér átitatódjon a szósztól.  
  2. A kenyérszeletek felére rétegezz szalámit, mi nagyjából 4 szeletet ajánlunk és a morzsolt kéksajtot, majd tedd össze a szendvicseket anélkül, hogy összenyomnád őket. 

El is készült ez a sajtos finomság: a kéksajt, a szalámi és a rukkola kombinációjának te is hamar a megszállottja leszel!

Frissítő pulykás szendvics brie sajttal

A brie a camemberthez hasonló lágy, fehér francia sajt, amely külső rétegének élvezetes, gombás aromájával, és belsejének vajpuha könnyedségével tökéletes szendvics összetevő.

A bevásárlólistád:

  • szendvicskenyér
  • fügelekvár
  • pulykamell sonka
  • brie sajt
  • spenót vagy rukkola
  • zöld alma vékonyra szeletelve
  • dijoni mustár

Állítsuk össze a szendvicset:

  1. A kenyeret szeleteld fel, és csoportosítsd őket kétfelé. Az egyik csoportba tartozókat kend meg fügelekvárral, a másik csapatban lévőket pedig egy kevés dijoni mustárral. 
  1. A fügés kenyerekre helyezz pulykamell sonkát, erre szeld rá (vagy kend rá, ha már elég lágy) a brie sajtot, majd jöhetnek a zöldek és az alma.
  1. A dijoni mustárral megkent kenyeret a már elkészült füge-alapúakra helyezzük, és már kész is!

Hagyd, hogy elvarázsoljon a brie lágysága és vesd be abban az esetben, ha lágy sajtra vágynál: ne feledd, nem csak a camemberté a világ!

A sajtmámor melegszendvics edami sajttal

Elképzelted már valaha a tökéletes sajtos melegszendvicset? Ami éppen úgy nyúlik, éppen olyan ízű és éppen olyan forró, amilyennek te szeretnéd, hogy legyen? Nem kell tovább álmodoznod, mutatjuk is a receptet!

Ezeket készítsd elő:

  • szeletelt sonka
  • szeletelt cheddar sajt
  • szeletelt edami sajt
  • szeletelt ementáli sajt
  • fehér kenyér
  • majonéz
  • sózott vaj

A tökéletes melegszendvics elkészítésének menete:

  1. Kend meg a kenyérszeleteket majonézzel, és legyél bőkezű! Ez azért szükséges, hogy a sütés során a kenyerek ne száradjanak ki.
  1. Jöhet a kenyérre a cheddar sajt, majd egy szelet sonka, egy szelet edami sajt, újabb réteg sonka, a tetejére pedig az ementáli, majd egy újabb szelet kenyér.
  1. Nyomd összébb a szendvicset: legyél kemény, de ne legyél durva.
  1. Egy serpenyőben olvassz fel egy evőkanál vajat, amíg az fel nem pezsdül, majd mehet rá a szendvics! 5 percig süsd alacsony/közepes lángon vagy addig, amíg aranybarna nem lesz.
  1. Következhet a fordítás és újabb 5 perc! 
  1. Amikor az összes sajt megolvad, és elkezd kiszivárogni a szendvicsek oldaláról, akkor készen vannak a finomságok!

Vágd félbe és fogyaszd el addig, amíg még meleg. Nehogy csak egy szendvicset készítsd! Hidd el, ha belekóstolsz ebbe a sajt mámorba, még többet akarsz majd!

Merd bevállalni a különleges sajtokat: ne csak főételekben és hidegtálakon, de szendvicsekben is használd őket bátran.

Mi is imádjuk azt, ha egy szendvicset megkoronáz a sajt, így a kínálatunkban is találkozhatsz igazán sajtos finomságokkal.

Neked melyik típusú sajt a kedvenced?